Eindhoven,
20
november
2020
|
11:19
Europe/Amsterdam

Reprimande sneller gepikt van student-coronacoach

Bezoekers van Fontys-gebouwen waren al gewend om door beveiligers aangesproken te worden op het naleven van de coronamaatregelen. Maar sinds deze week zijn de controleurs een stuk jonger: de hogeschool heeft student-coronacoaches ingezet.

Dagelijks lopen er veertien in duo’s rond, op de campussen in Eindhoven (Rachelsmolen en Nexus), Tilburg (Stappegoor) en Venlo. De gedachte erachter is simpel. Sommige studenten lappen de coronaregels aan hun laars en zijn er lastig op aan te spreken. Dan scheelt het als de reprimande wordt uitgedeeld door een collega-student. Kwestie van hiërarchie.

Bovendien is het goedkoper dan het extra inhuren van beveiligingsbedrijven, zoals eerder gebeurde. Met een bruto uurloon van 12,50 euro zijn de studentcoaches zeker tevreden, waar ze zich bij andere bijbaantjes nogal eens met 8 euro tevreden moeten stellen.

Excuses
En het werkt! Als we deze dag een rondje meelopen op de campus Rachelsmolen, valt op hoe goed de regels in acht worden genomen. Natuurlijk zijn er studenten die binnen zonder het verplichte mondkapje op lopen. Maar als ze de ‘coronapolitie’ zien aankomen, voelen ze zich duidelijk betrapt. Enkelen vluchten in excuses, anderen wachten de boodschap niet af en zetten snel hun kapje op.

Behalve op het dragen van een mondmasker, controleren de coaches op het houden van anderhalve meter afstand en het voorkomen van groepsvorming. Ook de verplichte looprichting in de gangen wordt gecheckt, al hebben ze daar in gebouw R3/R4 zelf ook moeite mee. “Het is hier soms net een doolhof”, vertelt Marco Cardillo (20).

Braaf
Als student van Fontys Hogeschool ICT is de Cubaan zelf het naastgelegen gebouw R10 gewend. Als we daar even later arriveren – iedere twee uur wisselen de controleurs van gebouw - is het net lunchtijd. Ook hier vooral brave studenten. Als ze eenmaal met hun sandwich op een plek zitten, mogen de mondkapjes af.

Belangrijkste vaardigheid waarover de studentcoronacoaches dienen te beschikken is een vlotte babbel. Ook moeten ze niet bang zijn om mensen op hun gedrag aan te spreken. “We geven geen orders, maar proberen te adviseren”, legt Marco uit. Gezien de reacties gaat hem dat prima af, ook al moet alles in het Engels. “Hoe zeg je ‘excuse me’ eigenlijk in het Nederlands?”

Proef
In de leslokalen en collegezalen komt Marco niet: “Daar is het de verantwoordelijkheid van de docent. Overigens overtreden medewerkers de regels sowieso niet. Dat zijn toch alleen de studenten.”

De inzet van de coronacoaches betreft een proef. Als die slaagt, worden er meer ingezet en ook in alle zeven Fontys-steden. [Tim Durlinger]

Reacties 1 - 4 (4)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
remy vermunt
24
November
2020
Ik weet niet wat ik triester vind:
- een schoolbestuur dat zonder enig onderzoek schadelijke maatregelen verplicht stelt, maatregelen waarvan de wetenschap, zelfs RIVM, telkens aangeeft dat ze geen nut dienen, en wv andere wetenschappers aantonen dat ze zelfs ongezond zijn (zie bijv. de serie van Dr. Ir. Carla Peeters in HPdeTijd en Prof. Dr. Capel's column op youtube eva)
- een schoolbestuur dat leerlingen als verkapte boa's inhuurt, van gemeenschapsgelden, om die onbewezen, en zelfs schadelijke, maatregelen te handhaven
- een schoolbestuur van een onderwijsinstelling dat onderzoek, kritisch nadenken en 'alles bevragen' hoog in het vaandel heeft, maar bij de eerste de beste test, zelf door de mand valt.
Natasja Martens
21
November
2020
In reactie op eerdere reacties. De vraag is: Wat willen we wel? Welke toekomst wil ik mee vormgeven? Hoe kan ik blijven verbinden? Hoe kan ik mijn waarden van vrijheid en verantwoordelijkheid en respect léven?
Het gedicht in dit filmpje geeft zo mijn worsteling weer van de afgelopen tijd en hoe ik in het leven wil staan. https://youtu.be/O44TCJwIkz8

Ik wil vertrouwen houden in de goedheid van mensen, ook al ben ik het met sommige dingen die gebeuren hartgrondig oneens. Heel veel dingen gaan wel goed in de wereld. Laten we die blijven zien, koesteren en versterken.
Ik wil wegblijven uit de negatieve spiraal door te focussen op wat ik niet wil, maar dat vind ik af en toe ontzettend moeilijk. Ik wil blijven geven opdat de mensen die ik ontmoet mogen groeien tot wie ze zijn. Laten we samen de toekomst dromen en vormgeven die we wel willen.
Nora
20
November
2020
Puntje op de i van totale brainwashing, die het onderwijs sowieso beoogt. Daarom ook de na ONDERwijs. Niet bovenwijs, eigenwijs of onderwijs maar idd onderwijs. Verboden groepsvorming, Social distancing, mondkapjes. Steriele slaven zonder eigenheid of onderzoekende geest. Iemand die uit de pas loopt wordt BESTRAFT.

ONDERWIJS OP PRUISSISCH MODEL, zoek maar eens op ! De Covid hoax. Een media die angst schept om CONTROLE te nemen. Over bijensterfte het beginnen van eigen moestuin of boerderij geen woord, schadelijke werking van smartphone verslaving, kromme rug houding. Volgens Chinese geneeskunde en ayurveda ademhaling, frisse lucht , enkele bronnen van vitale energie en boost immuunsysteem. Daarom natuurlijk dat alles wegnemen en tieners en jongeren opaluiten in gebouwen vol straling, beeldschermen, tl buizen, alles totaal kunstmatig.

Wake up people. Kijk Call Cabal van Jeanette Ossebaard. David Icke. Channeling Jesus & Ananda. Abraham Hicks. Jensen Show. Stem FvD of PVV. De boeken van William Gijssen, Kerry Cassidy, de 13 bloedlijnen. Ayurveda, chinese geneeskunde. Macrobiotiek, yoga, permacultuur.

Vecht voor de vrijheid van je ziel. Zo'n school en systeem heeft NIET het beste met je voor. Kappen en jezelf opleiden, gezond en gelukkig maken. Je eigen leven creëeren en scheppen van moment tot moment. Je eigen docenten en bronnen vinden. Niet teveel achter technologie en beeldschermen zitten. Naar buiten. Lak aan alle regels.
Isabelle
20
November
2020
"Wat een succes, het werkt!" Ik ben zo benieuwd hoe deze studenten over 10 jaar terug kijken op dit bijbaantje en hun aandeel in het grotere geheel. Zelfs als geld de belangrijkste drijfveer is, dan vind ik nog het aanzetten tot dergelijk gedrag zeer betreurenswaardig. De geschiedenis lijkt vergeten zodra groepsdenken geactiveerd wordt.
Natasja Martens
20
November
2020
Eens Isabelle, hoewel ik het vanuit mijn functie niet met jouw reactie eens mag zijn (beetje gek dat je het als medewerker met een inhoudelijk aansturende rol niet met alle aspecten van het Fontys-beleid eens bent), deel ik hem als individu 100%.