COLUMN, Jacky Eickes,
14
juni
2021
|
09:55
Europe/Amsterdam

Relaxt afstuderen?

Afgelopen week was ik op de campus Stappegoor. Er heerste een heerlijk sfeertje en ik moest meteen denken aan de afstudeerperiode bij Fontys Journalistiek. Ieder jaar heerste er een relaxte ‘vibe’ in het gebouw, omdat een kwart van de studenten niet aanwezig was en er dus altijd overal plek was om te werken. Een keertje niet vechten om een computer of zelfs een stoel. Behalve dan dat vierde jaar. Toen hing er in ieder geval rond mij geen relaxte vibe.

De afstudeerperiode is eigenlijk de gekste uit je hele bestaan. Zoiets doe je (meestal) maar één keer in je leven. Je doet het altijd voor het eerst én altijd voor het laatst. Het is een eenmalig dieptepunt in je leven, tenminste: in mijn geval. Iedereen ervaart het anders, maar ik was gewoon niet voorbereid op die periode. 

Voor mij was het stressvol. Ik sloot me dagen aaneen op om op dat toetsenbord te rammen en nam daarna een paar dagen vrij. Maar in die vrije dagen was ik eigenlijk nog constant bezig met die scriptie. Waar anderen verspreid over een aantal uren op de dag, heel relaxt aan het tikken waren en die tijd dus juist ervoeren als een mini-vakantie.

Ik kwam één keer per week samen met afstuderende klasgenoten, om elkaar van feedback te voorzien en tips te geven. Waarbij ik altijd dacht: ik loop zó ver achter. En: het werk van de rest is zó veel beter. Om zo nog meer in paniek te raken en me nog meer dagen achter elkaar op te sluiten. Een halve kluizenaar werd ik.

Het enige goede aan die afstudeertijd: ik kon uitslapen. En uitslapen is mijn favoriete hobby. Nog steeds overigens. En dat ik daadwerkelijk afstudeerde. Want dat betekende wijn en feestjes. Even veel wijntjes en feestjes als de dagen dat ik mezelf opsloot op mijn kamer. Als ik er zo over nadenk: die afstuuderperiode was zo slecht nog niet. Qua uitkomst dan. 

Jacky Eickes is afgestudeerd aan Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Zij is redacteur van Bron en schrijft daarnaast ook elders al dan niet digitale kolommen vol. Lees hier de andere columns die zij voor Bron schreef.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.