Eindhoven,
22
februari
2024
|
09:15
Europe/Amsterdam

Pulsed-voorman Goedhals vertrekt bij Fontys

Er valt een appje binnen. “Ik heb besloten dat ik ga stoppen bij Fontys. Kun je een groot afscheidsartikel doen over de opluchting in de organisatie. Hahahaha.” Was getekend: Jochem Goedhals. De oprichter en voorman van Pulsed treedt op 1 maart uit dienst.

Boilerplate

Jochem Goedhals werkt sinds 2011 bij Fontys. Aanvankelijk begonnen als docent ontpopte hij zich steeds meer als een onderwijsvernieuwer, hoe vies hij dat woord zelf ook mag vinden. Hij richtte in 2015 Fontys Educational Designers (FED) op. Achteraf gezien de voorloper van Pulsed. 

Bij Pulsed, gevestigd in R10 op campus Rachelsmolen, worden studenten niet opgeleid voor een bepaald vak maar cross-sectoraal, om professionals te worden die waar dan ook hun eigen boontjes kunnen doppen. “Wij stoppen niet een hele toolbox in zo'n student. Nee, we halen juist de toolbox die van nature al in een persoon zit naar boven."

Pulsed won in 2022 de prestigieuze Nederlandse hogeronderwijspremie, goed voor 1,2 miljoen euro. 

Wie Goedhals kent, weet welk een ongekende energie en enthousiasme hij aan de dag kan leggen. Toen hij in 2015 Fontys Educational Designers (FED) had opgericht, stuiterde hij bijna letterlijk door de gebouwen van Fontys. Dat stuiteren bleef hij doen, en ja misschien soms ook stuiten. Maar opluchting dat hij nu vertrekt? Wordt hij dan als zo'n pain in the ass gezien? 

“Door sommigen wel ja. Maar het waarom ligt toch op de eerste plaats echt aan die mensen zelf. Maar de manier waarop, ja dat ligt wel aan mij. Ik heb in het begin te vaak te veel op de persoon gespeeld. Het ontbrak vaak aan het mensperspectief. Daar kon ik heel boos om worden. Je werkt hier omdat je het voor die jonge mensen wilt doen, toch?” Om dan de hand ook in eigen boezem te steken: “Ik heb mensen zeer gedaan, maar nooit bewust. Terugkijkend ben ik vaak ondoordacht, roekeloos of te weinig empathisch te werk gegaan. Krijg ik ook wel terug soms. Maar gelukkig ook in de vorm van: je bent een klootzak, maar ik waardeer wel dat je eerlijk bent."

Assistent
Voor de goede orde: je zou Goedhals ontzettend tekort doen door hem alleen maar als een lastpak neer te zetten. Want juist door zijn dadendrang, hands-onaanpak en creativiteit heeft hij veel bereikt. Hij is een van die zeldzame mensen binnen een grote organisatie als Fontys die dwars tegen de stroom in zijn eigen gang gaat, lak heeft aan wat of wie hem tegenwerkt en uiteindelijk op eigen kracht iets neerzet waar heel Fontys baat bij heeft. 

"Ik ben hier begonnen als student bij wat toen de Pedagogische Technische Hogeschool heette. Daar werd ik ook onderwijs-assistent en later leraar. Daarvoor had ik trouwens nog mbo bouwkunde gedaan. Dat is waarschijnlijk waarom ik zo’n problemen heb gehad met de Fontyscultuur. Ik ben eigenlijk gewoon een boertje afkomstig uit de bouwwereld. Die wereld is hard, direct en praktisch ingesteld. Een hogeronderwijsinstelling is daar niet mee te vergelijken."

"Mijn verleden leek een voordeel toen ik dertien jaar geleden als vervangend docent begon bij de PTH-deeltijdopleiding waar de studenten praktische mensen waren van een jaar of veertig die zich wilden omscholen. Maar ik kreeg er als jong guppy wel klotsende oksels van. Want die studenten waren ook oud en ervaren genoeg om overal doorheen te prikken en dat ook meteen terug te geven.”

Zelf begon hij in de loop der tijd ook dingen door te prikken. “Bij Fontys klagen - toen en nu - veel mensen. Maar vrijwel niemand staat op. Terwijl, wat ik al zei, je doet het toch voor de jongeren? En je kan wel blijven klagen, het systeem dat zijn we juist zèlf. En dat is dan weer het mooie van Fontys: als je je kop boven het maaiveld uitsteekt en mensen daarin meekrijgt, dan krijg je hier wel de ruimte om echt iets te creëren.” 

Geneuzel
En zo begon hij dus met FED en later Pulsed. Beide staaltjes van onderwijsinnovatie. Al wil Goedhals dat niet zo omschreven zien. “Onderwijsinnovatie is een k-woord. We doen slechts twee dingen anders: de onderwijsinhoud of waar we toe opleiden. Die heeft een andere kleur dan alle andere opleidingen. En ten tweede hoe je het insteekt. Al dat geneuzel over methodes of modellen, dat heb ik altijd eng gevonden. Het is net als met religies: je legt dan de kern van wat en wie je bent in handen van een methode. Ja, je moet duidelijk hebben over hoe je iemand wilt opleiden. Maar dan, om het maar met voetbal te vergelijken, net als Peter Bosz nu doet bij PSV: je tactiek bestaat vooral uit hóe je wilt spelen.”

“En: innoveren is niet transpireren. Dat wil zeggen: innoveren is niet goed als het niet ook hard zweten is. Want een vernieuwing is nooit af, daar moet je keihard aan werken om het telkens weer beter te krijgen." En dat is wat hij met Pulsed deed. “Nooit alleen, hè. Je hebt een team hele goede mensen om je heen nodig.” Plus mensen elders in de organisatie die jou steunen. “Wat dat betreft ben ik mensen als Ella Hueting, Monique Peels, Gerard Lenssen en Joep Houterman nog altijd heel dankbaar.”

Goedhals bij de uitreiking van de Hogeronderwijspremie in 2022

In 2022 mocht een emotionele Goedhals namens Pulsed de Nederlandse hogeronderwijspremie in ontvangst nemen. Hij zei toen: “Pulsed was een lange strijd waar we echt voor hebben moeten vechten. Het is werk, maar ook zoveel meer. Deze prijs bevestigt dat. ”

Knokken is welbesteed aan de Pulsedvoorman. Als hij iets in zijn hoofd heeft gaat hij ervoor. Of vertrekt hij ervoor. Want waarom vertrekt hij zo onverwacht en stante pede? “Ik kan niet meer groeien hier. Dan word ik lastig voor anderen, beperk ik niet alleen mijn eigen groei, maar ook die van Pulsed en van de ontwikkeling van de anderen die hier werken. Bovendien bestaat het gevaar dat je krediet gaat verspelen." 

Maar hij geeft ook meteen toe: “Pulsed loslaten is heel lastig. Het is mijn kindje. Mijn tweede thuis ook. Mijn kinderen komen hier ook regelmatig en ervaren dat ook. Het heeft me jarenlang bloed, zweet en tranen gekost en dan is het moeilijk om te beseffen dat ik vanaf 1 maart hier niet meer elke dag heen fiets. Dat ik niet meer dagelijks met studenten bezig ben.”

Beste keuze
Bij de collega's van Pulsed sloeg het nieuws dat hij vertrekt in als een bom. “Ja… Er waren veel tranen, ongeloof, boosheid ook. Pas na een dag of vier konden mensen relateren aan waarom dit voor mij de beste keuze is.”

Een opvolger is er overigens nog niet. "We hebben afgesproken dat het team in mei gaat kijken hoe verder te gaan. Voor alle duidelijkheid: er is geen gat te vullen, nee: er is ruimte te pakken.” Goedhals zelf neemt nu gas terug. Hij heeft nog geen nieuwe baan en houdt zich voorlopig bezig met zijn twee stichtingen, Spot On en Drip, die zich respectievelijk richten op de ontwikkeling van kinderen uit de groepen 5-8 van basisscholen en het inzamelen en doorgeven van sportkleding voor kinderen die het thuis niet breed hebben.

Heeft hij nog een wens over zijn toekomstige werk? “Ja. Misschien niet iets dat ik meteen wil doen, maar ik zou het heel gaaf vinden om aan de slag te gaan met een middelbare school die een beetje op zijn gat ligt.” Bij Fontys zien ze hem in elk geval niet meer terug. Of nou ja, misschien nog twee keer. “Dit jaar worden bij Pulsed voor het eerst master- en Ad-diploma’s uitgereikt. Daar wil ik nog wel even bij zijn.” [Jan Ligthart]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 6 (6)
Bedankt voor uw bericht.
Manon
26
February
2024
Jochem, jij hebt al die jaren zoveel impact gemaakt. Echt waanzinnig! Wat jullie bij Pulsed doen is meer dan fantastisch, en écht goed (onder)wijs. FED was tof met jou en de hele club van toen, op vrijdagmiddag in R1, en idd de minor Digital Marketing met ICT en CE, toen al 'grensoverstijgend' :D Kick-off op Hartje Groen. En daarna jullie avontuur bij Pulsed, en wat voor één. Ik ga je nog zien voordat je echt weggaat bij Pulsed & Fontys. Ben benieuwd wie jij in de toekomst allemaal nog meer mee mag nemen in je enthousiasme, daadkracht, recht door zee, naar de kern communicatie! Het ga je goed!
Jacintha Melenhorst
24
February
2024
Wat een energie en enthousiasme bracht jij binnen, Jochem. Jammer dat we niet meer hebben kunnen samenwerken, fijn dat ik met je bruisende karakter heb kunnen kennismaken. Ik wens je heel veel succes en geluk met wat je ook verder gaat ondernemen en hoop je nog vaak tegen te komen.
Met sprankelende groet, Jacintha Melenhorst (FLOT).
Chris Eekels
23
February
2024
Jochem ik zat in een van jouw eerste klassen van de pth, je bent nog steeds een voorbeeld voor mij. Ik wens je heel veel succes met jouw verdere ontwikkeling
Niki
23
February
2024
Jochem, je bent een voorbeeld geweest (en nog steeds) voor veel mensen binnen Fontys. Ik heb altijd met veel bewondering gekeken naar wat jij (wel) voor elkaar kreeg binnen Fontys. Verschrikkelijk zonde voor ons dat jij geen ontwikkelmogelijkheden voor jezelf meer ziet binnen Fontys. Ik wens je heel veel succes in de rest van je loopbaan. Wat je ook gaat doen, ik ga er van uit dat je er een succes van maakt en dat we er nog wel over zullen horen, via welke media dan ook.
Je zult gemist worden.
Fancy
23
February
2024
Dank voor alles Jochem! Fancy
Erdinç
23
February
2024
We hebben samen met jullie de minor Digital Marketing vormgegeven. Bedankt voor je snelheid, effectiviteit en inspiratie. We gaan je missen!