Eindhoven,
05
oktober
2023
|
10:42
Europe/Amsterdam

Pulsed motiveert langstudeerders met nieuw Empower-traject

Of het nu komt door werk, persoonlijke omstandigheden of andere factoren: voor langstudeerders is het erg lastig om na een tijd van afwezigheid de draad weer op te pakken als het gaat om studeren. Daarom start Fontys Pulsed Academy na de herfstvakantie met het traject Empower Back on Track, om studenten samen met hun opleiding weer te motiveren af te studeren. 

Het project is officieel nog niet gestart, maar de eerste drie studenten zijn inmiddels al wel volop bezig. Iets waar coördinator en coach Elkie Blokhuis-Oerlemans ontzettend trots op is. “Wanneer deze studenten de stap hebben genomen om weer te beginnen, moeten ze zo snel mogelijk aan kunnen haken.” 

Pulsed kent al een regulier Empower-traject waar studenten die een verkeerde studie hebben gekozen opnieuw in hun kracht worden gezet. “Een succesvol programma waar studenten baat bij hebben. We zagen ook dat er binnen Fontys niet altijd genoeg ruimte of mogelijkheden zijn om langstudeerders voldoende te begeleiden in hun opleiding. Daarom zijn wij in het gat gesprongen om ook een Empower-programma voor langstudeerders te ontwerpen en een soort drempelloze tussenstap te creëren tussen langstudeerders en de opleiding waar zij al even niet meer of minimaal aan verbonden zijn.” 

Persoonlijke aandacht 
Empower Back on Track neemt dus niet het werk over van langstudeercoördinatoren of de dienst Studentenvoorzieningen. “Integendeel juist. Wij bieden onze studenten alleen de mogelijkheden die opleidingen of instituten nog niet kunnen bieden, zoals een plek waar langstudeerders zich weer thuis kunnen voelen, samen kunnen werken en coaching en persoonlijke aandacht krijgen.” 

Het traject voor langstudeerders is ontworpen in samenwerking met langstudeerders. De input die zij nodig achtten om hun studie succesvol af te ronden, is verwerkt in het programma, in combinatie met de succesvolle uitgangspunten van het reeds bestaande Empower-programma. “Zo werken we iedere ochtend en middag met zogenoemde check ins en check outs en zijn er actieve werk- en coachingsvormen. Ook is er een inhoudelijk programma dat de studenten volgen.” 

Zelfkennis, motivatie en uitstelgedrag 
Dat inhoudelijke programma biedt lessen over zelfkennis, motivatie, denkpatronen, valkuilen en talenten, doelen stellen, tijdmanagement, studievaardigheden en scriptie-aanpakken. Ook zijn er extra lessen te volgen over onder andere faalangst, uitstelgedrag en academische schrijfvaardigheden. “Zo bieden we inhoudelijke verrijking en ondersteuning, maar maken we de werklast niet hoger. Deze studenten hebben namelijk al genoeg werk op hun bordje”, aldus de coördinator. 

Bas (midden) is de eerste student die verwelkomd werd bij Back on TrackEén van de studenten die al is begonnen bij Back on Track is Bas. Hij zit nu in zijn vijfde jaar van de opleiding Toegepaste Psychologie en is sinds een aantal weken weer druk bezig met het schrijven van zijn scriptie. Wegens allerlei omstandigheden zoals corona en verkeerde afstudeerstageplaatsen liep hij wat vertraging op. “Op een gegeven moment was het één grote ellende en stopte ik ook met afstuderen. Maar nu heb ik de draad weer op weten te pakken.” 

Focus 
Volgens Bas is de regelmaat die Back on Track hem biedt iets wat hem enorm helpt. Iedere dinsdag is hij aanwezig in de ruimte van Pulsed om zich volop te focussen op zijn scriptie. “Het is fijn om hier te zijn en om een plek te hebben om te studeren met mensen om je heen die je kent. De eerste keer dat ik hier binnenkwam voelde ik al meteen een bepaalde energie die me enorm aansprak.” 

Bas kan dankzij het traject zijn werk en studie combineren, terwijl hij ook nog begeleiding krijgt vanuit zijn eigen opleiding. “Die combinatie is erg fijn. Pulsed zorgt voor een stukje coaching en motivatie en mijn begeleider van Toegepaste Psychologie helpt mij inhoudelijk met mijn stukken en hoe deze vorm te geven."

Positieve energie 
De student is er heilig van overtuigd dat hij voor de zomer van 2024 zijn diploma binnen heeft. “Dan geef ik een groot feest, want je diploma halen mag ook als langstudeerder echt gevierd worden.” Voor de studenten die het moeilijk vinden om weer te beginnen heeft Bas nog een laatste tip. “Praat over je situatie. Je mag het eruit gooien, je mag ervan balen, maar uiteindelijk is het wel belangrijk om te zoeken naar iets wat bij je past en waar je hart ligt, zodat je met genoeg positieve energie uiteindelijk toch aan de slag kunt. Wanneer je alles voor jezelf houdt wordt het ook een strijd met jezelf, en die ga je zonder begeleiding niet winnen.” 

Boilerplate

Empower Back on Track is een flexibel programma van achttien weken en is onderverdeeld in drie fases van zes weken. Studenten kunnen op elk moment instromen. Ben jij langstudeerder en wil je graag deel uitmaken van Empower Back on Track? Meld je dan bij Elkie Blokhuis-Oerlemans via de mail, via de telefoon of WhatsApp (06-22792156). 

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Olga Kuijpers
07
October
2023
Mooi initiatief en is een goeie aanvulling op alles wat jullie al doen!