Eindhoven, Tilburg,
10
januari
2018
|
09:00
Europe/Amsterdam

Proef met elektrische deelauto's

Fontys-medewerkers kunnen per BMW naar afspraak

Op Rachelsmolen en Stappegoor komen elektrische deelauto’s. Vanaf maandag kunnen alle medewerkers van deze twee Fontys-campussen gebruik maken van BMW i3’s voor dienstreizen vanaf de campus. Fontys wil zo de parkeerdruk terugdringen. Ook past het plan bij de duurzame ambities van de hogeschool.

Het gaat om een proef van een half jaar. Als die slaagt, wordt het experiment mogelijk verlengd en uitgebreid naar andere Fontys-locaties. De auto’s zijn handig voor medewerkers die normaal met de fiets of trein en bus naar de campus komen, maar die nu nog een auto meenemen als ze afspraken buiten de deur hebben.

Inge Janssen“Denk bijvoorbeeld aan docenten die langsgaan bij een stagebedrijf, of medewerkers die een afspraak hebben op een andere Fontys-campus”, zegt Inge Janssen van de Dienst Huisvesting en Facilitaire Zaken. “Als zij niet met de eigen auto komen, scheelt dat toch een parkeerplek.” Fontys wil dat stimuleren. Maar ook wie wel met een eigen auto naar de campus komt, mag de elektrische auto’s gebruiken.

Reserveren via app
Het jonge Eindhovense autodeelbedrijf Amber levert de BMW’s. Reserveren gaat via een app die medewerkers kunnen downloaden, en die ze kunnen koppelen aan hun agenda. “Je kunt de auto openmaken met je smartphone”, zegt Janssen. “Geen gedoe met sleutels ophalen. En kilometers declareren hoeft niet meer.”

Op beide campussen staan straks standaard twee deelauto’s, maar bij tijdig reserveren garandeert Amber extra auto’s, als dat nodig is. Reserveren kan ruim van te voren, maar ook nog op de dag van gebruik zelf - als er nog auto’s beschikbaar zijn.

De BMW’s hebben een actieradius van 200 tot 250 kilometer. “En, misschien voor de mannen interessant, hij gaat in zeven seconden van 0 tot 100”, lacht Janssen. “Het is dus ook echt een leuk autootje om in te rijden.”

Medewerkers met Stappegoor en Rachelsmolen als standplaats krijgen deze week een mail over de pilot. [Marten van de Wier]