Eindhoven/Tilburg/Venlo,
04
juli
2019
|
09:07
Europe/Amsterdam

Processierups op campussen bestreden

Wageningen University telde dit jaar op sommige plaatsen in Nederland drie maal zoveel eikenprocessierupsen als in 2018. Het regent klachten over bultjes en jeuk die de brandhaartjes van deze beestjes veroorzaken. Ook op Fontys-campussen in Eindhoven en Tilburg zijn nesten verwijderd.

“Drie jaar geleden was het hier nog erger”, stelt Louis van der Veen, die belast is met het tuinonderhoud in ‘Eindhoven’. Reden voor de vermindering is de consequente aanpak, die begint in het voorjaar als de eerste processierupsen worden gesignaleerd. Op dat moment gaat er een seintje naar de firma die op de campus Rachelsmolen het tuinonderhoud uitvoert.

Bestrijding van de eikenprocessierups op de Eindhovense campus Rachelsmolen.“Deze doet eerst een voorbehandeling, waarbij een biologisch preparaat op de nesten wordt gespoten. Later volgt een nabehandeling, waarbij de haarden met rupsen worden weggebrand. Deze werkzaamheden worden op een zaterdag uitgevoerd zodat onze studenten en medewerkers er geen last van hebben”, aldus Van der Veen.

Het geeft volgens hem geen garantie dat de rupsen het jaar erop niet terugkeren, ook al omdat er vlak buiten de campus nog eikenbomen staan. “Maar de kans dat ze terugkomen is wel kleiner.”
Bij de campus aan de Eindhovense Ds. Theodor Fliednerstraat staan nauwelijks eiken en volstaan controles op de aanwezigheid van nesten.

Bestrijden
In Tilburg was er wel op twee Fontys-locaties overlast van de processierups. Behalve op de campus Stappegoor werden ze ook gesignaleerd bij de Juridische Hogeschool aan de Meerkoldreef. “We laten ze op eigen terrein bestrijden door onze partner op het gebied van terreinonderhoud”, vertelt facility manager Jan Beun. “Waar het nesten aan de openbare weg betreft, hebben we een melding gedaan bij de gemeente.”

Bij Fontys Hogeschool voor de Kunsten in het centrum van Tilburg hebben ze geen last gehad van de rups. Zowel in Tilburg als Eindhoven hebben zich geen Fontys-medewerkers of -studenten gemeld met klachten.

Limburg
De Limburgse campussen in Venlo en Sittard hebben ook geen overlast van het plaaginsect. “Onze partner in groenvoorziening spuit preventief in het voorjaar en we lopen controlerondes”, meldt facility manager Karlijn Schoonbrood over ‘Venlo’. “In Sittard staan geen eiken op het terrein.” [Tim Durlinger]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.