Eindhoven,
07
december
2022
|
15:25
Europe/Amsterdam

Prestigieuze prijs voor lector Bart Wernaart

Bart Wernaart, lector Moral Design Strategy, won dinsdag de eerste Melanie Petersprijs van het Rathenau Instituut voor zijn project Moral Data City Hunt. Bron legt de kersverse winnaar vier vragen voor over zijn project en de prijs.

Gefeliciteerd, je hebt gewonnen! Dat voelt vast goed?
“Fantastisch zelfs. Dit is een dierbare en fijne prijs. Allereerst omdat de prijs vernoemd is naar een persoon die in de academische wereld ongelooflijk bekend was vanwege haar betekenisvol wetenschappelijk werk en hier een groot hart en veel passie voor had. Een hele eer om zo’n prijs in nagedachtenis van haar te mogen ontvangen. Daarnaast is het ook gaaf dat van alle dertig inzendingen de prijs naar een hbo-onderzoek gaat. Super dat de jury daar ook oog voor had.”

Je hebt gewonnen met je project Moral Data City Hunt, wat houdt dat in?
“Met Moral Data City Hunt doen we en praktijkgericht onderzoek waarbij we inwoners betrekken bij ethische beslissingen over technologische toepassingen in hun stad, wijk of buurt. Met die uitkomsten proberen we oplossingen te creëren waar burgers zich in kunnen vinden. Wat mogen drones die pakketten bezorgen wel of niet filmen? En geef je bij een stoplicht voorrang aan een vervuilende dieselauto of aan een elektrische wagen? Die vragen worden binnen ons project behandeld.”

Bart WernaartWat staat er de komende tijd op de planning?
“De komende tijd gaan we de Moral Data City Hunt verder doorontwikkelen. Zo zijn we onder andere bezig met een mobile lab met VR-brillen waarin we kijken hoe we een virtuele omgeving kunnen maken waarin mensen dankzij VR met drones kunnen vliegen terwijl ze deze kunnen aanpassen aan hun wensen. Het doel daarbij is het creëren van een stad met drones waarin je je prettig voelt.”

Tot slot, wat is het belangrijkste aan het winnen van de Melanie Petersprijs?
“Er zitten zoveel voordelen aan. Natuurlijk zijn we blij met de waardering die we krijgen voor het feit dat we burgers zien staan en kijken hoe wij hen bij ethische dillema’s kunnen betrekken. Ook is er een klein geldbedrag mee gemoeid. Maar het allerbelangrijkste is dat we ons onderzoek goed op de kaart hebben kunnen zetten. De Melanie Petersprijs is wat dat betreft een  fijne opsteker die voor een grote impuls kan zorgen. De prijs zelf is ook nog eens een mooi kunstbeeld waarin verbinding centraal staat. Iets wat voor Moral Data City Hunt ook erg belangrijk is.” [Noëlle van den Berg]

Boilerplate

Het Rathenau Instituut heeft de tweejaarlijkse Melanie Petersprijs opgericht ter ere van Melanie Peters (1965-2021), die van 2015 tot haar overlijden directeur was van het Rathenau Instituut. De prijs is opgericht om de dialoog over de impact van wetenschap, technologie en innovatie op ons leven te versterken, een dialoog die voor Melanie Pieters ontzettend belangrijk was.

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Peter van den Broek
09
December
2022
Een geweldige prijs op de juiste plaats: je bent goed bezig Bart en laat maar veel en vaak van je horen.
Wat zou je er van vinden een keer post-actieven en alumni voor een mini studiemiddag uit te nodigen
voor kennisoverdracht van het vakgebied en de expertise die jij daarover hebt en in jouw lectoraat ook de medewerkers?
Ik denk dat het een succes wordt.
Hartelijke groeten,
Peter van den Broek
Bart Wernaart
09
December
2022
Wat een top idee, Peter. Staan we uiteraard voor open! Kom gerust eens langs!