Column, Roos Vervoort,
20
november
2023
|
09:20
Europe/Amsterdam

Politiek moet je uitleggen aan jongeren

Komende woensdag zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer en mag iedereen vanaf 18 jaar stemmen. Maar toch blijven veel mensen thuis wanneer de stembureaus openen. Als docent in het voortgezet onderwijs probeer ik in deze tijd leerlingen te stimuleren om zich bezig te houden met de politiek. In de hoop dat zij later wel gaan stemmen. 

Vorige week moest ik een uurtje invallen in een brugklas vmbo-basis, eigenlijk stond levensbeschouwing op het programma, maar ik had andere plannen met deze les. Ik begon met de vraag: “Wat gaat er volgende week woensdag gebeuren?” Er kwamen antwoorden als: “Dan komt Sinterklaas aan.” Met een klein beetje sturing kwamen de leerlingen uiteindelijk toch bij de verkiezingen uit. Een van de leerlingen zei: “Maar mevrouw mijn ouders stemmen toch niet”. En dat is precies de reden waarom het zo belangrijk is om het er in de les wel over te hebben. 

Ik liet ze een kort filmpje zien over hoe de Tweede Kamer wordt gekozen. Dat riep verschillende vragen op. “Hoe ziet de Tweede Kamer er van binnen uit? Hoe werkt dat stemmen precies en hoe vaak moeten mensen naar de stembus?” Heel de les zijn we bezig geweest met de verkiezingen van de Tweede Kamer en uiteindelijk hebben we zelfs onze eigen miniverkiezing gehouden. 

Ik hoop dat deze leerlingen later gaan stemmen, maar daarvoor is het wel belangrijk dat zij met politiek in aanraking komen en zien dat zij zelf een keuze hebben. Op sommige scholen houden ze schoolverkiezingen voor de bovenbouw of alleen havo/vwo. Dat vind ik echt onzin. Alle leerlingen kunnen meepraten over de politiek als ze er maar uitleg over krijgen. Daarom is het zo belangrijk dat we het er in de klas over hebben. Niet alleen bij maatschappijleer of in de bovenbouw. Ik hoop dat al mijn leerlingen later gaan stemmen. Ik ga ze er in mijn lessen in ieder geval enthousiast voor maken.

Roos Vervoort is derdejaars student aan de lerarenopleiding geschiedenis in Tilburg en schrijft columns voor Bron. 

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.