Eindhoven,
06
december
2022
|
09:48
Europe/Amsterdam

Podcast zet mensen met verstandelijke beperking in de spotlight

Als coach, docent en docent-onderzoeker bij Fontys ook nog eens een podcast maken met mensen met een verstandelijke beperking. Eva van der Veer doet het. In haar podcast ‘De bijzonder normale podcast’ kletst zij iedere week met iemand anders. “Mijn gasten hebben een verstandelijke beperking en zijn bijzonder, maar maken natuurlijk ook gewoon dingen mee die jij en ik ook meemaken.”

Van der Veer, werkzaam in het lectoraat Opvoeden voor de toekomst, is in het onderwijs altijd aan de slag met studenten, maar miste de doelgroep waarmee zij als opgeleid pedagoog werkte. Daarom praat zij met mensen met een verstandelijke beperking in haar podcast over ‘alledaagse’ dingen. “Denk daarbij aan liefde, vriendschap, werk of het huwelijk bijvoorbeeld.”

De docent-onderzoeker luistert zelf veel podcasts, die naar haar zeggen als paddenstoelen uit de grond vliegen. “Maar er zijn er maar heel weinig waarin mensen met een lichtverstandelijke beperking aan het woord komen. Dat is een probleem, en voor onze inclusieve samenleving een erg groot gemis.”

Syndroom van Down
En zo werd het idee voor De bijzonder normale podcast geboren, waarvan de eerste aflevering van het derde seizoen inmiddels online staat. “Iedere aflevering staat iemand anders centraal. Vaak zijn dat mensen met het Syndroom van Down, maar laatst sprak ik bijvoorbeeld ook een jongen met Niet Aangeboren Hersenletsel. De leeftijd van mijn interview-kandidaten verschilt ook per aflevering. Zo was de jongste zestien en is de oudste in de zestig.”

Het logo van De bijzonder normale podcastDie leeftijdsverschillen zorgen voor een scala aan onderwerpen omdat iedereen in verschillende levensfasen zit, legt Van der Veer uit. “Ik bedenk dan ook geen onderwerpen, maar laat dat juist aan de gasten over. De focus ligt vanuit mij ook juist niet op de beperking maar op de mensen zelf, en ik ga juist op zoek naar gelijkenissen en overeenkomsten. Zoals  bij een stel dat in het huwelijksbootje stapte.”

Dromen
De docent-onderzoeker, werkzaam in Den Bosch, steekt zelf ook wat op van al die afleveringen. “Mijn interview met Lizzy ging bijvoorbeeld over dromen. Zij had zoveel te vertellen dat ik op een gegeven moment ook dacht: kon ik maar net zo in het leven staan als zij. Of Jeppe, die zijn aflevering afsloot met een liedje dat hij zelf had bedacht en mij echt wist te verrassen.”

Toch heeft Van der Veer wel één droom die ze binnenkort graag werkelijkheid ziet worden. “Ik ben op zoek naar iemand met een lichtverstandelijke beperking die mijn co-host zou willen zijn. Nu doe ik alles zelf, maar ik kan de hulp goed gebruiken. Hoe vet zou het dan zijn dat ik juist alles met iemand met een beperking kan delen?”

BN’ers
Hoewel Van der Veer zelf vindt dat haar podcast te weinig luisteraars trekt (zo’n 100 tot 120 per aflevering), viel ze onlangs toch met haar neus in de boter. Ze won namelijk de Special Media Award, een prijs voor mediamakers met een verstandelijke beperking. Die haalde ze niet alleen op, maar samen met een aantal sterren uit haar serie. “We mochten over een rode loper en werden geïnterviewd, waardoor we ons bijna BN’ers voelden.”

Tekst gaat verder onder de foto.

De award is voor de Fontys-medewerkster een mooie bekroning op haar werk. “Dankzij de podcast kan ik niet alleen mensen met een licht verstandelijke beperking de ruimte geven, maar laat ik ook zien wie ik ben. Als kers op de taart kan ik hiermee ook nog eens de maatschappelijke tendens wegzetten. En dat wordt gewaardeerd.”

Kijk op de doelgroep veranderen
Toch is de docent-onderzoeker en coach benieuwd of de prijs haar extra luisteraars op gaat leveren. “Mensen met een verstandelijke beperking zijn de leukste mensen om mee te werken en hebben allemaal hele mooie verhalen te vertellen die zij heel belangrijk vinden. Ik hoop gewoon dat anderen zich dankzij mijn podcast gaan realiseren wat deze bijzonder normale mensen allemaal bereikt hebben, waardoor uiteindelijk ook de kijk op deze doelgroep verandert.”

Als afsluiter wil de podcasthost iedereen nog één laatste tip meegeven. “Laten we afspreken dat we iedereen waarderen voor hetgeen dat men wél kan in plaats van andersom. We zijn namelijk allemaal mensen en liefdevolle wezens met gevoelens. En dat is precies de boodschap van mijn podcast.” [Noëlle van den Berg]

Boilerplate

De bijzonder normale podcast is te beluisteren op alle gratis podcastapps en op Youtube. Kleine fragmenten zijn terug te vinden via het officiële Instagramaccount.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.