Eindhoven,
25
juni
2018
|
10:14
Europe/Amsterdam

Placebonderwijs

Het is warm deze week. Heet zelfs. Dat komt natuurlijk ook door de tentamens. Toch kun je cool blijven want de uitslag van de tentamens zijn van geen enkel belang. Of je nu een 9 haalt of een -1 (die haalde ik ooit tijdens mijn middelbare schoolcarrière voor het vak muziek en ik ben daar nog steeds een soort van trots op), het maakt niet uit. Dat heeft alles te maken met het nieuwe Maastrichtmodel. Maastrichtmodel?
Zekers, want op de VMBO Maastricht is dé trend gezet. Ze werken daar namelijk met het zogenaamde placebo-onderwijs; in de volksmond placebonderwijs. Hoe werkt het? Welnu, de cijfers die je gedurende je examenjaar haalt, geven een positief en optimistisch beeld over je prestaties zodat je zonder spanning en examenvrees je examens doet. En haalt.
Daarna volgt de diploma-uitreiking. Die een beetje uit de hand loopt maar ook daar wordt een oplossing voor gevonden: je ontvangt namelijk een fraaie diplocebo. Daarmee kun je gewoon vervolgonderwijs gaan doen, om vervolgens een prachtige placebobaan te bemachtigen. Ook privé gaat het crescendo; oké, je eerste huwelijk faalt weliswaar maar in de herkansing komt alles goed. En komt het onverhoopt toch niet goed, dan komt het nog altijd goed. Want in Nederland komt altijd alles goed.

Luc de Graaf speelt in het theater, schrijft verhalen en maakt korte filmpjes.