COLUMN Karin Bruers,
20
januari
2021
|
09:25
Europe/Amsterdam

Peppi, Kokki en Trumpy

Abraham Lincoln, de zestiende president van de Verenigde Staten, zei ooit: ‘Als je het karakter van een mens wil leren kennen, moet je hem macht geven.’ Jammer dat ze daar in Washington tegenwoordig vier jaar minus één week voor nodig hadden.

Die impeachment had voor mij al die eerste week gekund. Holy moly! Met z’n Trumpetje op z’n hoofd en zijn trieste trophy wife met het cadeau voor de Obama’s sullig in haar handen, struikelden ze samen in 2016 voor het eerst zo’n beetje de trap van het Witte Huis op. Zij is trouwens ook meer een type van nemen dan van geven. Doe dan geen cadeau. Of laat het thuisbezorgen, denk ik dan. Ze leken wel Bassie en Adriaan: Melania een fillerfanaat en Trumpy zit vol kattenkwaad. Tjongejonge, daar begon de ellende.

Enfin, karakter kun je niet of nauwelijks veranderen, dat heb je meegekregen. Maar karakter ga je combineren met ervaringen en wat je leert of aangeleerd wordt. Je persoonlijkheid. Je kunt hier dus grip op hebben. 

Want je kunt het grootste talent voor atletiek in je hebben maar als je niet traint, loop je niet eens een halve marathon uit, spring je hooguit veertig centimeter hoog en nog geen anderhalve meter ver. Je speer zal zo halverwege de tuin van je buurman met wat geluk in de grond blijven steken. Die speer zal zonder training niet na-vibreren van snelheid en kracht zoals speren doen op de Olympische Spelen.

Helemaal niet erg zolang je de speer daarvan maar niet de schuld geeft. En hier komt karakter om de hoek kijken. Je inborst in combinatie met jouw inzet bepaalt wie je bent, hoe je denkt, hoe je doet, met andere woorden: dat bepaalt je hele leven. Dus daar mogen we wel wat tijd aan besteden. Jong of oud, student of president.

Want het hebben van een mooie persoonlijkheid maakt jouw leven en dat van anderen en misschien wel van een hele natie zoveel beter en makkelijker. Je doet wat je zegt en je haakt niet af bij wat bloed, zweet en tranen, want dat is de onvermijdelijke specie voor de karakterbouwstenen. Je gaat gewoon door, ook als je tegen muren oploopt of een lamp. Als je karakter hebt, geeft die bult je energie in plaats van dat het je energie kost.

Toet toet, boing boing.

Nou, eens kijken wat de volgende Peppi en Kokki met macht gaan doen.


Karin Bruers is cabaretier. Daarnaast is zij als sociaal ondernemer tot ver over de grenzen bekend om haar social sofa's, waarmee zij de sociale samenhang in buurten wil verstevigen.

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Erik-Jan
22
January
2021
Heel mooi beschreven!