Sittard,
03
april
2019
|
16:19
Europe/Amsterdam

Pedagogen op het voetbalveld

Nadat hij in januari Fontys Docent van het Jaar werd, is het balletje snel gaan rollen voor docent Cyriel Gielen en ‘zijn’ minor Pedagoog in de sport. “Ik kreeg allerlei telefoontjes. Sportverenigingen zitten te springen om opvoedkundige hulp”, zegt de docent van Fontys Hogeschool Pedagogiek.

Door de Docent van het Jaar-verkiezing kwam de minor die Gielen enkele jaren geleden ontwikkelde plotseling volop in beeld. Sindsdien weten media en sportclubs de Sittardse docent te vinden. Hij was onder meer gastspreker over het onderwerp bij PSV in Eindhoven, Willem ll in Tilburg en diverse sportconferenties.

Gedragsproblemen
Met de minor sprong Gielen in op een maatschappelijk probleem: Cyriel Gielensportclubs, vooral voetbalclubs, hebben steeds vaker te maken met kinderen en jongeren met gedragsproblemen. Ze luisteren niet goed, hebben bijvoorbeeld ADHD of kunnen niet mee in de groep.

“Een voetbalclub is een minimaatschappijtje”, legt Gielen uit. “Alles wat je buiten de club ziet, gebeurt daarbinnen ook. Kinderen zijn bovendien individualistischer geworden. Er ís ook meer aandacht voor het individu in de huidige maatschappij.”

Meehobbelen
Clubs hebben daarmee ook een opvoedende taak gekregen, maar dat is voor de trainers en coaches vaak lastig. “Ze zijn gewend dat een groep meer één geheel was; iedereen hobbelde wel mee. Maar nu wordt gevraagd: ‘waarom moet ik dit doen?’.”

Trainers van amateurclubs, vaak goedbedoelende ouders, staan nu vaak met de handen in het haar. “Ze doen nogal eens aan symptoombestrijding en een druk kind laten ze misschien een extra rondje rennen. Terwijl ze met de juiste aanpak veel meer bereiken. Bovendien is het zonde als deze vrijwilligers de moed verliezen en ermee stoppen.”

Meer jongens
In de minor ‘Pedagoog in de sport’ leren studenten hoe ze met gedragsproblemen van individuele kinderen kunnen omgaan. Ze krijgen ook les in het coachen van trainers en in hoe ze een club kunnen helpen om ‘pedagogisch beleid’ op te stellen.

Studenten uit heel het land komen naar Sittard voor de minor, die in september aan zijn derde editie begint. “Er kwam zelfs een student vanuit Amsterdam een half jaar in Veldhoven wonen om de minor te kunnen bijwonen.” 

Bijkomend voordeel van deze minor is volgens Gielen dat die veel mannelijke studenten aantrekt en dat is goed voor de balans vrouw-man bij de opleiding Pedagogiek.

PSV en KRC Genk
Studenten Pedagogiek lopen vanuit de minor stage bij bijvoorbeeld PSV of KRC Genk in België, maar ook bij diverse breedtesportverenigingen. “Een van onze studenten boekt nu succes bij een club in Eindhoven waar bijna elke wedstrijd rode kaarten vielen.”

Volgens Gielen is er zelfs een speler die bijna geroyeerd werd, weer terug in de club dankzij de coaching van de student. “Door positieve aandacht worden de spelers ook weer meer gemotiveerd en zitten ze beter in hun vel.”

Cursus van drie dagen
Nieuw is dat vanaf mei ook een cursus van drie avonden wordt aangeboden, speciaal voor mensen die al in de sportwereld werken. Dit doet Fontys samen met onder meer Marcel van Herpen van Centrum Pedagogisch Contact (CPC).

En er is een kennisnetwerk opgericht met onder meer de KNVB, het CPC, NOC-NSF en de Sporthogeschool, om het onderwerp onder de aandacht te houden. [Petra Merkx]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.