Eindhoven,
10
juli
2023
|
14:49
Europe/Amsterdam

Pechstudent verliest altijd in Monopoly-spel van Ghuus

DUO heeft een fout gemaakt, betaal duizend euro. Het is een van de opdrachten die je tegen kunt komen in het concept van student Ghuus van de Sande. Zij maakte een pechgeneratie editie van het klassieke Monopoly-spel.

Ghuus zit in haar derde jaar van de studie Trend Research & Concept Creation in Lifestyle bij Fontys. Dit jaar volgde ze de minor Graphic Design, waar ze de opdracht kreeg een concept te ontwikkelen op basis van een (wereld)probleem waar ze zelf mee te maken heeft. Ghuus koos het leenstelsel als onderwerp. “Dat ik een schuld moet opbouwen om te kunnen studeren, is iets wat mij al jaren frustreert”, zegt ze.

De student werkt in de horeca om haar rekeningen te kunnen betalen, maar verdient daar niet genoeg om alles te kunnen bekostigen. Daarom leent ze bij. Met een studieschuld van 22.000 euro als resultaat. “Ik vind het super oneerlijk dat er zo’n grote groep studenten is die niks krijgt van de overheid, terwijl studenten voor ons dat wel kregen aangeboden. En idem voor degenen na ons.”

De basisbeurs keert vanaf het komende schooljaar terug, wat betekent dat Ghuus er één jaar van kan profiteren. Voor de gemiste jaren krijgt ze een compensatie van dertig euro per maand die in mindering wordt gebracht op haar studieschuld. “Dit slaat nergens op, belachelijk”, vindt Ghuus. “Pechstudenten vinden het allemaal lachwekkend. Iets is natuurlijk beter dan niets, maar deze compensatie lost niks op. Je kunt er niet eens één collegejaar van betalen.” [Tekst gaat verder onder de foto's]

Om aan te tonen hoeveel pech de pechgeneratie nou eigenlijk heeft en waar deze groep zijn naam aan te danken heeft, maakte Ghuus een Monopoly voor studenten zoals zij. In het spel zitten drie personages: iemand die vóór de pechgeneratie studeerde (Youri), iemand die tijdens de pechgeneratie studeert (Julia) en iemand die na de pechgeneratie gaat studeren (Lucas). Voor iedere speler gelden persoonlijke regels die de gevolgen van de uitvoering van het leenstelsel laten zien.

Ghuus legt uit: “De regels zijn gebaseerd op alle problemen waar de pechgeneratie mee moet dealen. Denk aan corona, de klimaatcrisis, het huizentekort en de woningmarkt. Als je deze problemen combineert met een studieschuld, wordt het bijna onmogelijk om een huis te kopen.” Dat is in het echte leven zo, maar wordt ook extra benadrukt in dit spel.

De speler die met pechstudent Julia speelt, heeft bij voorbaat al geen kans van slagen. Waar Lucas en Youri 1000 euro ontvangen als ze de kanskaart trekken met de boodschap dat DUO een fout heeft gemaakt, moet Julia er 1000 betalen. Julia is gedoemd te verliezen, winnen is geen optie. Niet in dit spel, maar ook niet in het echte leven. ‘De speler die Julia als personage speelt, is altijd, ongeacht de uitkomst van het spel, de verliezer', zo klinkt het in het door Ghuus bedachte regelement. [Karen Luiken] 

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Martine
14
July
2023
Ontzettend origineel bedacht Ghuus! Met wie in de politiek ga je dit spel allemaal spelen? Vind je het goed als ik jouw spel als voorbeeld van een speelse interventie - zoals we dit binnen de module Speelse Professional van de deeltijd studenten Pedagogiek vragen - ga delen met de studenten?
Ghuus
28
July
2023
Hi Martine,

Bedankt!
Helemaal goed als je mijn spel als voorbeeld wilt gebruiken.

Met vriendelijke groetjes,
Ghuus van de Sande
Hub Gerats
11
July
2023
Hoi Ghuus, compliment hoe je dit creatief onder de aandacht hebt gebracht. TOP!
Ghuus
28
July
2023
Hi Hub,

Bedankt!

Met vriendelijke groetjes,
Ghuus van de Sande