Jacky Eickes,
07
september
2020
|
14:55
Europe/Amsterdam

Paddenstoelen uit het plafond

Steeds meer mensen gaan bij een studentenvereniging. En ook op kamers gaan is populairder dan ooit. Ik snap dat wel. Als je in de kroeg je studentenleven niet kunt meemaken, dan moet het op een andere manier. Ik gun dan ook iedereen een net zo bijzondere studententijd als dat ik heb gehad.

Het mooiste aan op kamers gaan vind ik dat je achteraf niet kunt geloven dat je zo geleefd hebt. Ik woonde in een pand van drie verdiepingen, dat zo smal was dat je bij binnenkomst al claustrofobie kreeg. Er was geen brandtrap, geen uitweg als de pleuris zou uitbreken en het huis brokkelde toen al bijna af (en staat vijf jaar later nog steeds). Mijn zeven huisgenootjes en ik woonden echt in het meest onveilige pand in heel Nederland denk ik. Het is echt een wonder dat we dat overleefd hebben. Daar bovenop werd zelfs gerookt tijdens het koken én het eten.

Ik had het laatst met mijn oude huisgenootje over dit prachtige pand. Er zijn zelfs dingen die ik weggestopt heb en pas kon herinneren toen zij het vertelde. Acht mensen moesten het namelijk met één douche doen. En in die douche kwamen letterlijk paddenstoelen uit het plafond, omdat de afzuiging zo slecht was. We hadden daar - op dat moment - een agrarisch bedrijf kunnen starten met wat er in die douche groeide.

Ik wil graag even mijn mening herzien. Het allermooist aan op kamers gaan is niet dat je achteraf niet kunt geloven dat je dit hebt meegemaakt en dat je zo hebt geleefd. Het allermooiste aan op kamers gaan is dat je de rest van je leven intens blij bent met je woonsituatie. Want wat je ook vergelijkt met je kamer: je woont niet meer in een krot, maar in een paleis.

Jacky Eickes is journalist, afgestudeerd aan Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Zij is redacteur van Bron en schrijft daarnaast ook elders al dan niet digitale kolommen vol.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.