COLUMN, Jacky Eickes,
08
maart
2021
|
09:23
Europe/Amsterdam

Paard met spinazie

Studenten hebben vaak een ongezond leven, maar worden daarna volwassen en krijgen hun leven op orde. Grappig genoeg leefde ik juist gezonder als student, dan toen ik op mezelf in een studio woonde in de vier jaren na mijn studie. Ten eerste had ik als student geen geld voor dure drankjes zoals Red Bull of wijn en moest ik het vaak doen met kraanwater. Maar ook wat betreft eten ging het ná mijn studietijd pas mis.

Ik had vier jaar lang in het studentenhuis zeven huisgenoten die avondeten kookten. Dat was mijn stok achter de deur, want het zou onbeleefd zijn om eten af te slaan. Toen ik op mezelf woonde hoefde ik niet voor anderen te koken, dus kookte ik ook soms niet voor mezelf. Of was mijn avondeten een cracker met kaas. Mijn huisgenoten waren vaak ook een gezonde factor in mijn leven. Pasta met spinazie is iets dat ik zelf nooit zou maken, maar als het me voorgeschoteld werd dan at ik het natuurlijk wel. Ik kijk een gegeven paard nooit in de bek. Zelfs niet als dat gegeven paard gevuld is met spinazie.

Daarnaast was mijn studentenkamer niet heel stoffig en zelfs schoon te noemen. Mijn huisgenoten poetsten een of twee keer per week en het schuldgevoel dat ik kreeg tegenover mezelf als ik dan niet ook schoonmaakte, zorgde ervoor dat ik de poetsdoek oppakte en de stofzuiger aanzette. Terwijl ik in mijn studio dacht: voor wie poets ik? De enige die hier komt ben ik, dus het mag best af en toe een vuilnisbelt zijn. En wie heeft daar ook energie voor na een hele dag werken? Ik gun het mezelf om op de bank te ploffen. Als student ben je juist in de bloei van je leven en heb je energie voor twee. In mijn (hypere) geval zelfs energie voor zes of zeven.

Met mij is het pas goed gekomen toen ik ging samenwonen. Geen zeven huisgenoten meer die me op het rechte pad hielden, maar één. Een die ik overigens wel instrueerde om geen spinazie op tafel te zetten.

Jacky Eickes is afgestudeerd aan Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Zij is redacteur van Bron en schrijft daarnaast ook elders al dan niet digitale kolommen vol. Lees hier de andere columns die zij voor Bron schreef.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.