Tilburg,
14
oktober
2020
|
14:58
Europe/Amsterdam

Overnachten bij de Herenboeren voor je studie

Ze studeren aan de kunstopleiding ArtCoDe om vormgever te worden, maar sliepen onlangs twee nachten bij de Herenboeren in Alphen. Om kennis te maken met duurzame teelt. “Ik ben nooit echt een boerenmeisje geweest, maar het werken op het land was erg bevrijdend.” 

‘Studio 2.1.’ is een project van de opleiding ArtCoDe (Art Communication & Design), dat zich bezighoudt met de marketing en communicatie rondom eerlijke en duurzame voeding. 

Om de tweedejaarsstudenten kennis te laten maken Mariska van Zutvenmet wat de productie ervan inhoudt, bezochten zij de boerderij van de Herenboeren in Alphen. Ze sliepen in eenpersoonstentjes op een nabij gelegen camping, allemaal coronaproof, aldus docent Mariska Van Zutven.  

Herenboerderij Goedentijd is eigendom van ruim tweehonderd huishoudens (Herenboeren) uit de omgeving. Een Herenboer in dienst verbouwt er vijftig soorten groenten, fruit en Boerenschuur annex ontwerpstudioaardappelen, Hij verzorgt ook het vee en de kippen, die vlees en eieren leveren.   

Geen Bertolli-reclame 
Volgens de docent was de kennismaking belangrijk om het echte beeld van duurzame teelt te laten zien. “Neem de reclame van Bertolli-pastasaus. Je ziet een Italiaans landschap en Italiaanse vrouwen die ermee in de weer zijn, maar in realiteit is het is één grote fabriek.”

De studenten kregen voorlichting over het concept van de Herenboeren, uitleg over biologische akkerbouw en hielpen mee op het land. Ze konden er vrijwilligers bevragen, filmen, Lynnfotograferen en materiaal monteren, zoals podcasts. De schuur van de Herenboeren werd overdag een geïmproviseerde ontwerpstudio en ‘s avonds proefkeuken voor verschillende producten van het land.

Planten knippen
ArtCoDe-student Lynn (18) verdiepte zich er in aardappelen. “Bij Herenboeren gebruiken ze geen chemicaliën, terwijl dat normaal bij aardappelen wel gebeurt. Ik was daarom nieuwsgierig hoe het eraan toe gaat. Ik weet nu bijvoorbeeld dat ze de planten regelmatig knippen, zodat het minder ongedierte aantrekt.” 

“Het was heel leerzaam en leuk om mee Sarahte kijken met een boer. Het was fijn om even niet met corona bezig te hoeven zijn.” 

Hard werken
ArtCoDe-student Sarah (23) vond het project superleuk. Zij deed onderzoek naar wortelen. “Ik ben nooit echt een boerenmeisje geweest, maar het werken op het land was erg bevrijdend. Ik kan hier best aan wennen. Er zijn veel dingen waar de boer op moet letten bij zo’n duurzame boerderij. Het is hard werken.“ 

“Op die boerderij maak je alles mee, van het planten tot het eindproduct. Als je naar de supermarkt gaat en je ziet iets liggen, dan is het leuk om de achtergrond te weten. Als ik mijn eigen tuintje heb, dan zal ik zeker een eigen moestuin beginnen.” [Kasper Wienk] 

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.