Tilburg,
04
juni
2021
|
08:32
Europe/Amsterdam

Origineel daten in coronatijd met een kraskaart

Verrassend uit de hoek komen tijdens een date was altijd al een uitdaging. Dat is door de coronacrisis nóg groter geworden. Studenten van de opleiding International Lifestyle Studies (ILS) bij Fontys brengen een kraskaart op de markt met originele date-ideeën.

De kaart, genaamd ‘LekkerDating’, is ontwikkeld voor vrijgezellen die graag een originele date willen. Op de voorkant staan rondjes met ideeën om open te krassen. Aan de andere kant staan vragen die ze kunnen stellen tijdens de date. De projectgroep houdt het niet bij een studieopdracht alleen en brengt haar vondst als enige van de ‘ILS-companies’ daadwerkelijk op de markt.

De voorzijde van de kaart, waarop daters ideeën tevoorschijn krassen.Probleem
“Voor je een product ontwerpt, moet je een probleem hebben dat je kunt oplossen. Dat is bij ons het daten”, vertelt groepsleider Willem van de Plas. Om erachter te komen waar de schoen precies wringt, heeft de projectgroep tijdens een doelgroepenonderzoek onder meer interviews afgenomen.

Die doelgroep bestaat uit singles van 22 tot 32 jaar. Voor hen is het grootste probleem het bedenken van een activiteit voor de date. “We kwamen erachter dat ze daarin vaak vastlopen of steeds op hetzelfde uitkomen”, zegt Julie Pakbier, een ander groepslid.

Originele ideeën
De mensen uit de doelgroep proberen dit probleem op te lossen door bijvoorbeeld te googelen naar originele ideeën. Daar kwam vaak hetzelfde uit, zoals koken of wandelen. “Maar het is juist leuk om een beetje uit je comfortzone te stappen”, zegt Willem.

Iets nieuws wordt op het internet niet echt aangeboden, ontdekte de projectgroep. Die heeft daarom de kraskaart ontworpen, om mensen toch originele date-activiteiten aan te bieden en zo hopelijk mooie belevenissen te creëren. “Ze kunnen elkaar dan leren kennen op een andere manier”, legt Julie uit.

Julie Pakbier en Willem van de PlasWelke originele activiteiten de groep precies op de kraskaart heeft gezet, moet nog even een verrassing blijven. Wie daar echt nieuwsgierig naar is, kan de kaart vanaf deze vrijdag kopen via de website www.vrijgezellig.company.site.

Co-creatie
Hun vinding is ontstaan na een creatieve sessie met mensen uit de doelgroep. “Het is als het ware een co-creatie”, zegt Willem. “We hebben ons product voortdurend bij ze getest en het naar aanleiding van de feedback steeds bijgesteld.” Het hele project duurde daardoor een half jaar.

Ook de naam ‘LekkerDating’ is ontstaan na heel wat van die sessies. “Het was heel lastig om een goede naam te bedenken, maar uiteindelijk kwam iemand uit de groep met deze naam en iedereen Op de achterkant staan vragen voor tijdens een date.vond dat een goed idee”, zegt Julie. In de naam zit ook nog ‘lekker ding’ verstopt. “Dat maakt het ook wel een beetje speels.”

“Over drie weken mogen we eindelijk shinen met ons product bij de ideeënfabriek”, vertelt ze enthousiast. Bij de ideeënfabriek van hun opleiding ILS, die valt onder Fontys Academy for Creative Industries, komen alle companies bij elkaar om hun eindproduct te presenteren.

Eigen onderneming
De groep achter de kraskaart kreeg gedurende de conceptontwikkeling begeleiding van projectcoach Ank Lambers. Via sociale media, maar ook door veel mond-tot-mondreclame via de doelgroep, is er veel reclame voor gemaakt.

“We hebben het zelf gefinancierd om ons product op de markt te brengen. Of we er winst of verlies mee gaan maken, weten we nog niet. Dat is altijd een risico”, weet Julie. [Sanne van der List]

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Bjorn
04
June
2021
Wat grappig! Gelijk eentje besteld!
Cecile
04
June
2021
Mooi bericht van TCL-studenten ... zo word je toch benieuwd naar die originele activiteiten? Veel succes!