COLUMN, Rens van der Vorst,
09
juli
2021
|
09:03
Europe/Amsterdam

Optimus Prime was zijn tijd vooruit

Kent u de tekenfilmserie Transformers nog? De serie draaide om Optimus Prime, een buitenaardse robot, die kon veranderen in een zelfrijdende vrachtwagen. Optimus Prime was zijn tijd ver vooruit.

Immers, transformatie en vooral digitale transformatie is helemaal dé bom! De FHEC start zelfs een innovatiehub rond het thema. Maar wat is het eigenlijk, digitale transformatie? Is het meer dan een containerbegrip waar adviesorganisaties mooie tarieven aan verbinden? De kern is, lees ik overal, dat het wat anders is dan digitalisering. Het is immers een transformatie. De hele organisatie wordt in de kern digitaal. Iedereen neemt digitaal denken op in zijn DNA.

De rillingen lopen over mijn rug. Ik heb het al vaker gezegd. Digitale technologie is binair. Eén of nul. Als/dan. Geen uitzonderingen. ‘Computer-says- no!’ Regels zijn regels. Het is alles wat wij niet zijn. Wij zijn goed in improvisatie, interpretatie, toeval, chaos, uitzonderingen, empathie en creativiteit. Laten we dát versterken in plaats van transformeren!

Sommige organisaties beweren digitaal te willen transformeren én te investeren in de talenten van hun medewerkers. Maar kan dat wel?

Vraag het aan de Amerikaanse vrachtwagenchauffeurs. Die waren jarenlang bang voor zelfrijdende vrachtwagens. Die zijn er nog niet. Wel werden hun cabines volgehangen met technologie die alles bespioneert. Routes, snelheid, remgedrag, bochtenwerk, rustmomenten. Zelfs of ze wel naar de weg kijken.

Ooit kozen vrachtwagenchauffeurs hun beroep vanwege het avontuur en de vrijheid. En, vooruit, de gehaktstaven. Even waren ze bang voor robotchauffeurs, maar nu zijn ze zelf robotchauffeurs geworden. Digitaal getransformeerd. Net als Optimus Prime.

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef.

Reacties 1 - 4 (4)
Bedankt voor uw bericht.
Melchior van Velzen
12
July
2021
"bespioneerd" is hier met een t.
verder wil ik bij wijze van hoge uitzondering reageren op dit stukje met een misleidend betoog. De auteur schrijft: "Wij zijn goed in improvisatie, interpretatie, toeval, chaos, uitzonderingen, empathie en creativiteit." En laat dat nu de kerngedachte zijn van de hybride leeromgeving Digitale Transformatie. Juist die zaken zullen digitaal getransformeerd worden naar (bedrijfs-)processen die weer nieuw licht op de vraagstukken werpen.
tot slot: "Sommige organisaties beweren digitaal te willen transformeren én te investeren in de talenten van hun medewerkers. Maar kan dat wel?" Mag ik aannemen dat de vraag of dat wel kan, louter retorisch is? Of wordt een van de elementen (transformeren of investeren) uitgesloten als mogelijkheid? of is het de combi die dan niet lukt? De doomdenkende toon in de vraag vind ik allesbehalve zuiver in de redenering. Alsof deze twee in (on-)mogelijkheid gedwongen bij elkaar staan?
Reacties op mijn reactie hoef ik niet hoor. Ik schrijf gewoon mijn mening op tijdens een willekeurige maandagmorgen.
Jan Ligthart
12
July
2021
Oeps. Taal/tikfout is aangepast...
Hidde
09
July
2021
TransFontys; robots in disguise…
Andreas Reinicke
09
July
2021
DIGITAAL - (REKENEND OF WAARDEN AANGEVEND MET CIJFERS) (bron: etymologiebank.nl).
Ook: ‘m.b.t. de vingers’ (Frans digital)

In de wetenschap wordt 'digits' (digitalen) ook vaak gebruikt voor het aanduiden van vingers, tenen, duimen, etc... omdat geen ander woord die lading volledig dekt.

Het (schijnbaar) tegenovergestelde van 'digitaal' is 'analoog', en is dat niet precies waar wij mensen mee vergeven zijn? Al onze percepties zijn analoog, en we zien juist weer op sommige gebieden meer een verschuiving de analoge kant op (vinyl i.p.v. CD's, 'digitale' klokken met conventionele wijzerplaten).

En om toch een beetje aan te sluiten op Optimus Prime, waren het nietde energon cubes die hen allen van energie voorzagen? En die dingen waren ook niet alleen vol of leeg, er was ook iets tussenin. (half vol/leeg, maar dat is weer een heel andere discussie).
Dries van den Enden
09
July
2021
Digitale transformatie is een veelgebruikt modewoord en eerlijk gezegd het had mooier omschreven kunnen worden. Het is er nu eenmaal... Dus dan gebruiken we het als toepassingsgebied binnen organisatie veranderingen. Simpel gezegd is digitale transformatie het inzetten van elke vorm van technologie om een bedrijf te automatiseren (niet de mensen, maar juist de processen). Dan ontstaat er juist meer ruimte voor de menselijke kwaliteiten.

Dit kan een of meer van de volgende technologieën omvatten (herkenbaar binnen Fontys):

- ERP software (enterprise resource planning)
- Project automatisering
- CRM-software (customer relationship management)
- HRM-software (beheer van menselijk kapitaal)
- Business Intelligence
- Machine-learning
- Kunstmatige intelligentie
- Voorspellende analyse
- Robotica
- Industrie 4.0
- internet of Things (iOt)

Met een aantal van deze termen speel je zelf dagelijks? Verfoei je daarmee je eigen werk?

Digitale transformatie kan daarmee grote veranderingen brengen in bedrijfsprocessen, en daarmee het werk van mensen - wat natuurlijk belangrijker is dan de technologie zelf! Met andere woorden, het is een bredere bedrijfstransformatie.
Rebs
09
July
2021
Ha Dries, dat zou een goede zaak zijn, maar dat is eigenlijk gewoon digitalisering, toch... een simpele zoekopdracht, levert me meteen dit soort prachtige alinea's en vergezichten op:

Digitale transformatie is ook veel meer dan processen veranderen. Digitaal werken moet de basis van alles worden. Het is niet alleen zo dat je bepaalde werkzaamheden digitaal doet als organisatie. Je moet daadwerkelijk digitaal zijn als organisatie. Digitaal moet in alles en iedereen binnen de organisatie in het DNA zitten. Wie niet overgaat naar digitaal werken op alle vlakken, zal de digitalisering niet goed hebben doorgevoerd.

"Waar ooit digitaal een onderdeel van het geheel was, wordt het nu de basis van het geheel. Dit is ook de reden waarom de digitale transformatie alleen optimaal is uitgevoerd wanneer dit in de gehele organisatie of het gehele bedrijf zijn doorwerking heeft."

Bbbrrrr....
Dries van den Enden
09
July
2021
Ik kan beamen dat het slecht gekozen woorden zijn, of woorden die zich slecht laten vertalen. Zoals vele in de ICT, welke out of context, landen in het bedrijfskundig jargon.

Twee werelden (informatica en organisatiekunde) die vaak met elkaar botsen, soms leiden tot chaos en als ze samenkomen tot mooie veranderingen of zelfs transformatief denken kunnen leiden.
Als je dat taalkundig gaan analyseren kun je daar nog wel een boekje van vol schrijven.

Voor mij maakt het duidelijk dat ICT niet meer weg te denken is in nagenoeg alle processen in organisaties. Dat wat aangeraakt wordt door digitalisering komt in dezelfde versnelling komt als waar het vakgebied van informatica al jaren in zit (wet van Moore).

Dit is voor vele organisaties "nieuw", vraagt aanpassingsvermogen.. Om dat vermogen te realiseren, zal de organisatie door een transformatie moeten gaan (misschien is evolutie een beter woord)... in referentie tot de digitale wereld: digitale transformatie.

Wordt het spannender dan dat?