Eindhoven,
15
februari
2023
|
14:38
Europe/Amsterdam

Opnieuw wint een student rechtszaak over energietoeslag

Opnieuw heeft een student een rechtszaak om de energietoeslag gewonnen van zijn gemeente. Amsterdam mag studenten niet zomaar uitsluiten, vindt de rechter.  In Venlo is de uitspraak aanleiding voor een politiek debat in de gemeenteraad.  

Het kabinet steunt huishoudens met een laag inkomen sinds vorig jaar met een energietoeslag. Maar studenten hoefden hiervoor niet in aanmerking te komen, vond de regering. Sommige gemeenten maakten daarop een uitzondering, zoals de Fontyssteden Eindhoven en Tilburg.  Venlo volgt daarentegen vooralsnog de landelijke richtlijn die het ministerie aan gemeenten heeft gegeven. 

Afgelopen zomer won een Nijmeegse student een rechtszaak van zijn gemeente om toch de energietoeslag te krijgen. Nu is in Amsterdam hetzelfde gebeurd. De gemeente moet binnen zes weken een nieuw besluit nemen over de aanvraag van de 24-jarige student Melle van der Geest.

Gelijkheidsbeginsel
Ook Amsterdam heeft de landelijke richtlijnen gevolgd. Maar de rechtbank vindt het uitzonderen van studenten in strijd met het gelijkheidsbeginsel. De toeslag is voor iedereen die tot 120 procent van het minimum verdient, aldus de rechter. Dus niet alleen voor mensen in een uitzichtloze situatie, zoals gemeente Amsterdam meent. 

“Voor de vraag of sprake is van een vergelijkbare situatie dient de feitelijke situatie te worden beoordeeld”, staat in het vonnis, “dus de woonsituatie, de hoogte van het inkomen en of de betrokkene energiekosten betaalt.” 

Tegen dagblad Het Parool zegt de student ‘heel erg blij’ te zijn dat de gemeente zijn aanvraag alsnog in behandeling moet nemen. “Dan word ik niet meer uitgesloten omdat ik student ben, maar wordt er naar de eisen gekeken. Bijvoorbeeld naar mijn inkomen.”

Fontyssteden
Voor gemeente Venlo is de uitspraak van de rechter aanleiding voor een politiek debat dat woensdagavond plaatsvindt in de gemeenteraad. Venlose jongeren en studenten krijgen geen energietoeslag. Een aantal politieke partijen heeft kritische vragen gesteld aan de wethouder van sociale zaken. 

Gemeente Eindhoven liet deze week weten dat ze rond april automatisch 500 euro energietoeslag uitkeert. Het gaat hierbij om huishoudens die tot 120 procent van het sociaal minimum verdienen en die de landelijke energietoeslag 2022 van 1.300 euro hebben ontvangen. Ook studenten die de toeslag in 2022 ontvingen, krijgen daar 500 euro bovenop. 

Tegelijkertijd met het besluit dit te doen, heeft de gemeente zich ook voorgenomen om de doelgroep voor de landelijke energietoeslag 2023 uit te breiden naar huishoudens tot 130 procent van het sociaal minimum. Dat kan alleen als de gewijzigde wet energietoeslag en het bijbehorende budget dat toestaan. 

Ook gemeente Tilburg wijkt af van de landelijke richtlijnen door studenten met een zelfstandige woonruimte de landelijke energietoeslag van 1.300 euro toe te kennen. Bovendien heeft de gemeente al besloten om de toeslag ook uit te keren aan huishoudens tot 130 procent van het sociaal minimum. 

Deze week beslist Tilburg of ze net als Eindhoven nog dit voorjaar 500 euro energietoeslag overmaakt aan deze groep mensen. Het gaat om ruim 18.000 huishoudens. Eindhoven heeft de energietoeslag inmiddels ruim 14.600 keer verstrekt. De gemeente is bezig nog zo’n 1.900 aanvragen te beoordelen.

Compensatie
Het is al bekend dat studenten straks wettelijk niet meer in aanmerking komen voor de Landelijke Energietoeslag 2023. Voor de gestegen kosten waarmee zij te maken krijgen, is de Rijksoverheid van plan op een andere manier te gaan compenseren.

Vakbonden LSVb en FNV Young & United riepen studenten eerder op om zich te melden als ze juridische stappen wilden ondernemen. Ze kregen naar eigen zeggen zo’n duizend reacties. “De verwachting is dat er ook in andere gemeenten rechtszaken worden aangespannen door studenten”, staat in een persbericht. [Marieke Verbiesen/HOP]

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
R. ten cate
04
April
2023
04-04-2023"..Vindt het onacceptabel dat studenten buiten worden gesloten van de energie compensatie" zij hebben de energie compensatie óók nodig,om de innerlijke rust te behouden om te studeren.! Het is een mentale tekortkoming van het huidige kabinet" om studenten proberen uit tesluiten van de energie compensatie 2023" zij hebben alle récht op deze compensatie" eventueel met terugwerkende kracht. tè