door AUTEURSNAAM,
10
november
2023
|
10:36
Europe/Amsterdam

Opleiding Leraar Godsdienst in Utrecht wordt opgeheven

Fontys wil de opleiding Leraar Godsdienst opheffen. De bacheloropleiding in Utrecht kampt al lange tijd met een erg laag aantal inschrijvingen. De huidige studenten kunnen hun studie nog wel afmaken. 

De bewuste opleiding op de Fontyslocatie in Utrecht valt sinds kort onder Fontys Social Studies. In Utrecht wordt naast deze studie ook de bachelor Theologie (Geestelijke begeleiding) gegeven.  Die opleiding blijft gewoon bestaan.  De datum van de definitieve beëindiging wordt met de huidige studenten van de lerarenopleiding nog nader bepaald. 

Namens het college van bestuur legde Arian Steenbruggen gisteravond aan de centrale medezeggenschapsraad uit dat het eigenlijk al heel lang tobben was met deze opleiding, waar op dit moment slechts negen studenten bij zijn ingeschreven. De afgelopen jaren schreven zich hooguit één tot zeven studenten per jaar in voor de voltijdvariant en dat aantal is zelfs nog lager voor de deeltijdvariant. 

Steenbruggen: “Er zijn door de jaren heen al heel wat gesprekken hierover gevoerd, zeker ook vanwege deze lage studentaantallen. Gezien de richting die we uitgaan met de transitie educatieve opleidingen en geestelijke begeleiding, is het logisch dat we hier nu bij uitkomen.”

Kritiek
De medewerkers zijn geïnformeerd over de beëindiging van de opleiding en het voorgenomen besluit is besproken met de instituutsmedezeggenschapsraad (imr).  

Daarover werden door de cmr nog wel wat vragen gesteld. Niet over de inhoudelijke kant van het besluit, maar over de wijze waarop had de imr kennelijk nog wat kritische noten te kraken. Steenbruggen stelde daarop nog niet van die kritiek gehoord te hebben. “Ik heb de reactie van de imr slechts in hoofdlijnen meegekregen.”

De cmr heeft vanwege de ingekomen reacties van de imr nog niet ingestemd met het voornemen van het bestuur.

 [Jan Ligthart]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Egon Verbraak
10
November
2023
Wellicht goed om te vermelden dat Fontys wel de opleiding Leraar Godsdienst in Tilburg overeind houdt