COLUMN, Rens van der Vorst,
19
maart
2021
|
09:28
Europe/Amsterdam

Op wie heb jij gestemd?

Waarschijnlijk heeft u gestemd. Misschien heeft u eerst een kieswijzer geraadpleegd. Het mooie is, het waren er heel veel, dus als de uitslag u niet beviel, dan kon u gewoon een andere kieswijzer kiezen.

Waarom is er eigenlijk geen kieswijzer om kieswijzers te kiezen?

Zelf vertrouw ik ze niet. Lang geleden vulde ik in dat ik tegen de koopzondag was en meteen kreeg ik het dringende advies om op de Christenunie te stemmen. Ik wilde gewoon rustig op zondag op een terras kunnen zitten zuipen, zonder afgeleid te worden door lelijk winkelpubliek. Maar zo’n genuanceerd wereldbeeld, daar kon de kieswijzer toen helemaal niets mee.

Dit jaar was er voor het eerst een technologiekieswijzer. Ik heb nog even overwogen om deze in te vullen. Welke partij heeft welke kijk op technologie? Een belangrijke vraag. Tegelijkertijd is het probleem dat zo’n kieswijzer technologie losweekt van andere issues. Kun je opwarming bestrijden zonder een visie op technologie, bijvoorbeeld? Of de zorg? Het onderwijs?

Een ander initiatief is vinddebetaopdelijst.nl. Het idee is eenvoudig. We willen niet leven in de door Arjan Lubach geschetste digibetocratie. We hebben juist volksvertegenwoordigers nodig met een bètaprofiel. Met verstand van technologie. Dan komt alles goed. Maar is dat wel zo?

Mark Zuckerberg is een bèta. Travis Kalanick van Uber is een bèta. Jeff Bezos is een bèta. En om nou te zeggen dat ik op hun zou gaan stemmen... Nou nee.

Doe mij daarom de volgende keer maar vindderomanticusopdelijst.nl of vinddeavonturieropdelijst.nl. Of nog beter: vinddenacsupporteropdelijst.nl. 
Dat zou mij pas helpen.
 

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef.

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
John Machielsen
19
March
2021
De enige manier om wijzer te kiezen is de volgende manier (maar die kost tijd en moeite, getverderrie).
Je zou kunnen kijken wat de partij waarop jij stemde vorige keer daadwerkelijk heeft gedaan wat ze zeiden te doen. Kijk naar hun gedrag in de kamer: waar stemmen ze voor of tegen bij moties? Wat brengen ze zelf aan moties in?
Daar wordt echt veel te weinig aan gedaan tussen de kies- en mediasensatiemomenten om de vier jaar in: hoe houden wij onze politici accountable en verantwoordelijk voor hun daden ipv ze steeds maar weer te geloven op hun praatjes.
Rens
19
March
2021
Dat lijkt me verstandig, en mocht dat onverhoopt toch niet werken, dan kunnen we altijd nog de nac supporter op de lijst selecteren, toch?
Freddy Hurkmans
22
March
2021
Daar is zelfs een verkiezingswijzer voor: stemmentracker.nl, het punt hierbij is dat dit serieus veel tijd kost, zelfs met zo'n stemmentracker. Bij bijna al die punten weet je als gewone burger te weinig van wat het exact inhoudt, wat de gevolgen zijn voor welke groepen mensen als je voor én als je tegen stemt.

Daarnaast: wat zit er achter een tegenstem? Dat kan zijn dat je het idee in de motie niet goed vindt, het kan ook zijn dat je het idee wel goed vindt maar de gevolgen niet, het kan zijn dat je het idee wel goed vindt maar een nuance in de motie niet, het kan zijn dat de motie juist niet extreem genoeg is, ... Heel veel grijstinten dus, wat het nog minder doorzichtig maakt.