Eindhoven,
19
mei
2020
|
09:21
Europe/Amsterdam

Op de rem in coronatijd

Wanneer heb jij voor het laatst een kompas geraadpleegd? Je weet wel, zo’n ouderwets maar erg mooi instrument dat aangeeft waar het noorden ligt. Misschien ligt er ergens bij jou thuis nog eentje stof te happen. Tegenwoordig gebruiken we navigatiesystemen om te weten welke richting we moeten kiezen. Om te achterhalen hoe lang het duurt om te komen waar we willen zijn, of om te bepalen of we tijdens de rit nog op de juiste route zitten.

Als gevolg van de uitbraak van het coronavirus krijgen we opeens een andere kijk op zaken. We zijn in een periode beland waarin het voor velen van ons een geschikt moment is om onze interne navigatie opnieuw aan te zetten. Een tijd van bezinning en reflectie, waarbij je heel even op de rem kan trappen en in de achteruitkijkspiegel kan kijken.

Nu is het de tijd om vast te stellen of je nog wel op de juiste weg zit of dat je misschien een afslag gemist hebt. Maar ook om te ontdekken of ȷ́íȷ́ degene bent die achter het stuur zit, of dat er op de achterbank teveel andere mensen jouw koers meebepalen. Het kan zijn dat je uiteindelijk tot de conclusie komt dat je je route wilt wijzigen, of dat je een nieuwe bestemming wilt selecteren.

Welk instrument je ook gebruikt: zorg dat je jouw interne navigatie tussentijds blijft updaten. Of dat je jouw interne kompas eens in de zoveel tijd juist afstelt. Anders rijd je misschien zomaar ‘van het padje af’!

Evelyne Meens neemt keuzes van zichzelf en anderen onder de loep en zet daarbij mensen graag aan het denken. Ze werkt bij Fontys als onderzoeker en expert Studentsucces.

Reacties 1 - 4 (4)
Bedankt voor uw bericht.
Anita Perree
20
May
2020
Hoi Evelyn,
Dat heb je mooi vertaalt. Een mooie metafoor om ons eraan te herinneren af en toe stil te staan, om je heen te kijken en zeker,op een afstandje,naar jezelf.
Richard Voddé
20
May
2020
leuke columns Evelyn! ik zal een kompas app downloaden
Anneke Meens
20
May
2020
Mooi Evelyn en zeker waar.
Elkie Blokhuis
19
May
2020
Mooi geschreven Evelyne en zo waar!