COLUMN, Jacky Eickes,
19
april
2021
|
09:12
Europe/Amsterdam

Op de blaren zitten

Voordat ik op kamers ging, had ik een gezond en gestructureerd leven. En toen ging het helemaal mis. In mijn studentenjaren verpestte ik wat ik al die jaren daarvoor had opgebouwd voor mijn lichaam. Alle goede voornemens gingen uit het raam. En niet alleen uit het raam, ook uit de voordeur en alle kiertjes van het huis.

Ik wil zeggen: ik liet de gezonde levenstijl compleet varen. Maar varen dekt de lading niet echt. Dat klinkt bagatelliserend. Het is eerder een jetski of een speedboat dan een gewone boot, zó hard liet ik alles laten.

Terwijl ik toch altijd zo goed voor mezelf kon zorgen. Ik sportte vijf dagen in de week, ging ieder halfjaar naar de tandarts en bij klachten bezocht ik de huisarts. Eenmaal op kamers liet ik alles varen. Ik ging van vijf naar nul dagen sporten. De huisarts heb ik pas ná mijn studie voor het eerst weer een bezoekje gebracht: alle klachten en ellende die ik lekker had opgestapeld tijdens de studententijd, legde ik in één keer neer bij de dokter.

Hoe lang ik niet naar de tandarts ging tot ik vorig jaar de stap zette dat tóch maar eens te doen, is al helemaal schandalig. Maar. Liefst. Tien. Jaar. Ik was niet alleen liever lui dan moe, mijn prioriteit lag ook totaal niet bij mijn lichaamsverzorging. En daarvoor moet ik nu op de blaren zitten. Want vier jaar verwaarlozing is natuurlijk niet top. Zo moesten in het afgelopen halfjaar alle vier mijn verstandskiezen getrokken worden.

En ik heb niet alleen maar coronakilo’s; de kilo’s vlogen er al tijdens mijn studentenleven aan. Mijn blokjesbuik werd langzaam wel een blubberbuikje. Tegen iedere student die hetzelfde in het leven staat als ik toen, zou ik willen zeggen: doe en ben niet zoals ik. De geesten uit het verleden spoken later echt wel door je lichaam. Alles, ook je fysieke verwaarlozing, keert later in je leven als een boemerang bij je terug. 

Jacky Eickes is afgestudeerd aan Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Zij is redacteur van Bron en schrijft daarnaast ook elders al dan niet digitale kolommen vol. Lees hier de andere columns die zij voor Bron schreef.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.