Eindhoven/Tilburg/Venlo,
06
april
2020
|
14:26
Europe/Amsterdam

Ook in tijden van crisis zien getroffen start-ups kansen

Ondernemend Nederland zucht en steunt onder de coronacrisis. Maar de compensatieregelingen van het Rijk zijn aan de studentondernemers van Fontys nog niet besteed. In de meeste gevallen omdat hun start-ups daarvoor te kort actief zijn. Toch weten ze van de crisis een kans te maken.

Afgelopen week pleitte directeur Paul van Nunen van Brainport Eindhoven voor noodhulp aan start-ups. Om voor het pakket aan maatregelen van het kabinet in aanmerking te komen, moeten ze een plotselinge omzetdaling kunnen aantonen. Vele tientallen start-ups in zijn regio kunnen dat volgens Van Nunen niet.

Pim de RijkeZoals SomeTea, de onderneming van Fontys-studenten Pim de Rijke en Teun Holtman die met name in Eindhoven/Helmond opereert. “Een regeling voor start-ups is zeker iets voor ons”, zegt Pim.

“We hebben al wel gekeken of we een lening tegen een laag tarief konden krijgen, of iets uit een ander potje. Maar we zitten daarvoor nog onder de grens van misgelopen omzet.”

Hard getroffen
SomeTea produceert theekristallen voor een andere manier van thee zetten. Het bedrijfje wordt door de coronacrisis hard getroffen. De levering aan de horeca en consumentenmarkt, twee belangrijke afzetkanalen, ligt stil.

“We zitten ook op de cadeaumarkt. Dat loopt nog gewoon door, alleen zien we dat het echt een stuk minder aan het worden is”, aldus Pim.

Voordeel is wel dat de twee studenten van Fontys Technische Bedrijfskunde in Eindhoven hun onderneming nu kunnen doorontwikkelen.

“Het klinkt apart, maar het komt ons wel van pas. We zijn bezig met het opschalen van de productiecapaciteit. Daar hebben we ook een subsidie voor gekregen en nu hebben we er maximaal de tijd voor. Deze periode willen wij gebruiken om er sterker uit te komen als de crisis voorbij is.”

Startklaar zijn
Zo denkt ook Maurits van Buren erover. Zodra iedereen er weer massaal op uit mag trekken, moet zijn bedrijf klaar voor de start staan. Maar o, wat was hij daar al dichtbij.

Maurits van BurenMet enkele partners zette de student van Fontys SPECO sport & media in Tilburg – hij is ook oud-tophandballer – de onderneming Tourist & Co op. Bedoeling is om vanuit Volendam toeristen met twee elektrische boten een duurzame vaartocht aan te bieden op het IJsselmeer, langs Monnickendam, Edam en Marken.

“In het eerste weekend van mei zouden we beginnen. Eind maart stond de start van de bouw van een aanlegsteiger bij hotel Spaander in Volendam gepland. Die is door de coronacrisis komen te vervallen.”

In zijn meest optimistische scenario denkt hij in juli alsnog van start te kunnen. Dat zou fijn zijn, want met een schuin oog kijkt Maurits ook naar augustus.

Die maand worden in Amsterdam Sail en de Gay Pride gehouden, waaraan zijn bedrijf ook een bijdrage levert. Het zijn grote evenementen die voor zijn nieuwe business veel exposure kunnen opleveren.

“Het heeft ook een voordeel dat we nog niet begonnen zijn. Het personeel werkt op zzp-basis, die vaste kosten hebben we nu niet. Ook verwacht ik dat mensen dit jaar eerder in eigen land op vakantie zullen gaan, ook om de eigen ondernemers te steunen. Daar moeten we op inspelen.”

Annuleringen
Dat zou Koen Seuren ook graag doen. Feit is echter dat zijn KWS-camperverhuurbedrijf de voorbije weken verschillende annuleringen binnen heeft gekregen. “Je kunt nog wel naar campings, maar het sanitair en ander gezamenlijke ruimtes zijn verplicht gesloten. Sommige grenzen zijn al dicht”, sombert de student Werktuigbouwkunde bij Fontys in Venlo.

Vlnr. de broers Wout, Koen en Stan Seuren.Gelukkig hebben hij en zijn broers Wout en Stan nóg een bedrijf, gespecialiseerd in de revisie en verkoop van fietsaccu’s. Dat begon vorig jaar al zo goed te lopen, dat ze volgens Koen vanuit die onderneming konden investeren in de aanschaf van acht campers voor de verhuur.

“KWS-accu’s loopt nu nog redelijk. Mensen mogen er immers nog met de fiets op uit trekken. Maar misschien hadden we het nog drukker gehad als het virus er niet was geweest.”

De broers hebben een werknemer in vaste dienst, iemand vanuit de sociale werkvoorziening en een aantal stagiairs. Die kunnen ze aan de slag houden. De regelingen van het Rijk kent Koen: “We zouden compensatie kunnen aanvragen. Maar het is op dit moment nog niet nodig.” [Tim Durlinger]

'Start-ups hebben geen vet op de botten'

“Voor een aantal start-ups heeft de crisis verstrekkende gevolgen”, weet Rob Zopfi van het Fontys Centrum Voor Ondernemerschap (CVO). “Ze hebben nog geen vet op de botten. Er zijn er best veel waar de onderneming helemaal is stilgevallen, waardoor het meteen kritisch wordt."

Rob ZopfiBij het CVO krijgen ze nogal wat telefoontjes van studentondernemers over de gevolgen van de coronacrisis. Sommigen klinken behoorlijk gestrest. “Aan geld kunnen we ze niet helpen. En als premier Rutte een regeling aankondigt, is die er niet meteen de volgende dag. Daardoor ontstaat paniek. Wij stellen ze dan gerust en zorgen ervoor dat studenten zich er in ieder geval voor aanmelden.”

Als ze tenminste voor compensatie in aanmerking komen. Zo moeten ze kunnen aantonen minimaal 20 procent minder omzet te hebben, of met hun zaak onder een bepaalde zogeheten SBI-code vallen.

“Je moet dan bijvoorbeeld een accountantsverklaring laten zien”, aldus Zopfi. “Maar velen waren het jaar ervoor nog niet actief, laat staan dat ze een accountant hebben.” Hij kent dan ook geen voorbeelden van studentondernemers die daadwerkelijk een tegemoetkoming hebben gekregen.

Maar ‘gelukkig’ gaan de meeste vragen volgens hem over hoe studenten op de crisis in moeten spelen en kan hij met ze sparren over hun businessplan. “Positief is bovendien dat ze in deze tijden van onderwijs op afstand meer flexibiliteit en tijd hebben om aan hun onderneming te besteden.”

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.