Onzekerheid over stopzetten staatsexamens NT2
“Vooral onze pre-bachelorstudenten kunnen hierdoor in de problemen komen”, zegt Kristien Mijten, coördinator NT2 bij Fontys Lerarenopleiding Tilburg. Ze reageert op het besluit van het College voor Toetsen en Examens om met ingang van morgen alle staatsexamens Nederlands als tweede taal (NT2) op te schorten.
Het CvTE neemt die maatregel omdat examenvragen veelvuldig circuleren op social media als Facebook en WhatsApp. Mijten noemt het nieuws “heftig”, maar is tegelijkertijd niet verbaasd: “Dit probleem speelt al langer. Het voortdurende hergebruik van staatsexamens NT2 werkt het doorspelen van opgaven in de hand. Daarbij komt dat groepen nieuwkomers onderling hecht zijn: studenten kennen elkaar, direct of via via. Het is daarom allerminst toevallig dat de fraude plaatsvindt via sociale media.”
Onzeker
Welke gevolgen heeft de examenstop voor het NT2-programma van Fontys Hogescholen? “Sowieso: onzekerheid…Gezien hun achtergrond ervaren nieuwkomers vaak meer druk dan andere studenten. Alleen daarom al is de ontstane situatie vervelend.” In totaal telt Fontys momenteel 70 cursisten NT2, verdeeld over twee locaties (Tilburg en Eindhoven). “40 daarvan doen staatsexamen in het kader van hun inburgering. Gelukkig geeft de overheid al aangegeven dat de deadline voor het behalen van het inburgeringscertificaat voor de gedupeerden wordt verlengd.”
Lastiger ligt dat misschien voor de 30 cursisten die zich via het pre-bachelorprogramma van Fontys voorbereiden op de stap richting hoger onderwijs. Mijten: “Zij worden altijd zo veel mogelijk groepsgewijs onder begeleiding van hun coördinator en docent Michael Brand aangemeld voor het staatsexamen NT2. Normaal gesproken leggen ze dat dan vanaf februari af, zodat ze het ruim voor de zomer binnen kunnen hebben.” Omdat onduidelijk is wanneer de examens exact worden hervat, en er straks waarschijnlijk een bulk ontstaat van achterstallige examenkandidaten, is er kans op tijdnood. “De start van het nieuwe collegejaar kun je niet uitstellen. Dat is gewoon begin september.”
Stoppen met hergebruik
De oplossing van de fraude ligt volgens Mijten in het aanbieden van meer unieke examens. Onderwijsminister Van Engelshoven heeft inmiddels aangekondigd dat daarvan binnenkort ook sprake zal zijn. Mijten kan wel verklaren waarom deze stap niet eerder is gezet: “Kwalitatief zijn de staatsexamens NT2 van hoog niveau. Ze worden bovendien uitgebreid getoetst in pilots. Dat maakt het productieproces duur en tijdrovend.”
Overigens haalde Mijten ook direct iets positief uit dit vervelende nieuws. “Het NOS-artikel over de examenstop heb ik gebruikt als leesoefening in de klas. De studenten weten zo in elk geval waar ze aan toe zijn.” [Frank van den Nieuwenhuijzen]