Eindhoven,
19
januari
2018
|
14:15
Europe/Amsterdam

Onderwijsvernieuwing Pabo-student beloond

Niet alleen gebruikt hij onderwijssoftware in zijn lessen, Jens Beimans bedacht ook een toepassing waarmee hij zijn leerlingen de eerste beginselen van het programmeren bijbrengt. Die les van de vierdejaarsstudent van Fontys Pabo Eindhoven is kwalitatief zo goed en vernieuwend, dat deze is genomineerd voor de Prowise Presenter Award 2017/2018.

De 21-jarige Jens uit Budel gebruikt deze software al langer bij het voorbereiden van lessen voor de bovenbouw van de basisschool. "Zo probeer ik ook vernieuwing in het onderwijs te brengen. Wat goed is aan Prowise is dat het veel tools heeft die je makkelijk in je lessen kunt verweven, zoals een zandloper of een scorebord. Als je een beetje creatief bent, kun je daarvoor leuke andere toepassingen bedenken."

Dat deed hij dus met een les programmeren, die hij enigszins aanpaste om mee te kunnen dingen naar de award. "Leerlingen kunnen hiermee de eerste stappen op het gebied van ict-vaardigheden zetten. Zo ontdekken ze talenten waarvan ze misschien helemaal niet wisten dat ze die hadden", aldus de Pabo-student.

Zelfsturend
In groep 6 van de basisschool waar Jens momenteel zijn afstudeerstage uitvoert, De Schatkist in Budel, heeft hij dit klassikaal in de praktijk gebracht. "Maar ik heb kinderen ook in groepjes van twee met een tablet ermee aan de slag laten gaan. Met behulp van filmpjes was dat behoorlijk zelfsturend. Als ik kijk naar hun reacties, dan heeft het ze zeker gemotiveerd. Ik denk dat hun talenten zo vroeg mogelijk aangesproken moeten worden, zeker in deze tijden waarin er een grote vraag is naar ict'ers."

Laptop
Als de Fontys-student de award wint, krijgt hij ook een laptop van de organisator. "Het zou leuk zijn als Prowise meer met mijn les gaat doen, zodat meer leerkrachten er dan baat bij kunnen hebben." Jens zit nu bij de laatste drie. De andere twee genomineerden hebben lessen voor kleuters ontwikkeld. 

Op 7 februari wordt tijdens de IPON in Utrecht, een onderwijsbeurs voor ICT, bekendgemaakt wie de winnaar is in de categorie Primair Onderwijs. De jury bestaat uit docenten en een afgevaardigde van Prowise. Dat bedrijf  verkoopt hardware als touchscreen-schoolborden. Hierbij levert het software voor onderwijsdoeleinden, zoals Presenter. [Tim Durlinger]