COLUMN, Janneke Gielisse,
04
november
2021
|
09:19
Europe/Amsterdam

Onderwijs is als voetbal

Iedereen heeft verstand van voetbal roep ik wel eens gekscherend. Net zoals iedereen verstand heeft van onderwijs. Toch?

Iedereen heeft immers op school gezeten, huiswerk gemaakt en later ook vast wel eens een som uitgelegd aan een buurmeisje, neefje, nichtje. Of één van je kinderen overhoord. En dat is helemaal niet zo ingewikkeld. Net zoals het niet zo ingewikkeld is om een balletje te trappen op het strand of op de camping. Dat kan iedereen. Toch?

En als je dat kan, mag je er iets van vinden! Toch?

En als je ervaringsdeskundige bent, dan heb je er verstand van! Toch?

Ik ben daar niet zo zeker van. Want het gaat juist om kwaliteit. Over een bevoegdheid, of toch minimaal dat je bekwaam bent. Om een uitleg gedegen op te bouwen. Groepsvorming in een klas te begeleiden. Het gaat er toch ook om of de bal doel treft.

Dat is van belang en dan komt het erop aan.

Of je in een leerlijn na kan denken over wat je wilt bereiken met je leerlingen of studenten. Op korte termijn en op lange termijn. Waarom kies je eigenlijk voor een bepaalde werkvorm? Waarom trap je tegen die bal? Wat wil je realiseren? Wat is je doel en hoe zit je klas in elkaar? Wil je tijd investeren? En energie? Uiteraard telt ook of je wat aanleg hebt. Voor creativiteit, spelinzicht, doorzettingsvermogen. En niet onbelangrijk: of je er lol in hebt.

Het lijkt zo makkelijk. Iets uitleggen. Voor een groep staan. Tegen een balletje trappen. Ergens iets van vinden.

Maar hoe je het aanpakt, welke kennis, achtergrond en ervaring je meebrengt, dat maakt verschil.

Tussen het op één manier uitleg geven of differentiëren op maat zodat je inspireert en een voedingsbodem geeft voor verder leren. Tussen je les afdraaien of aanvoelen hoe een groepsdynamiek werkt en daar op kunnen inspelen. Tussen voetballen bij de dorpsclub of in de Champions League.

Het maakt alle verschil.

Janneke Gielisse werkt bij Fontys als marketingmanager en consultant. Zij leest alles wat los en vast zit en schrijft graag. Ze heeft een groot hart voor onderwijs, een leven lang ontwikkelen en doen. En heeft er ook een mening over.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.