Tilburg,
13
mei
2019
|
10:10
Europe/Amsterdam

“Ondernemen werkt verslavend”

Vincent van Laarhoven studeerde vorig jaar af bij Fontys Bedrijfskunde. Samen met drie vrienden startte hij het bedrijf Scrumble, dat webapplicaties ontwikkelt. Hoe bevalt dat en waar loopt hij tegenaan? In de serie ‘Eerste stappen’ interviewt Bron Fontys-alumni die net van school zijn.

Samenvatting

Naam: Vincent van Laarhoven
Leeftijd: 25 jaar
Opleiding: Fontys Bedrijfskunde MER, afgestudeerd januari 2018
Werk: Eigenaar/Business Director van softwarebouwer Scrumble in Tilburg
Salaris: 1200 euro (netto), werkweken van 40-50 uur

Foto: Ton ToemenWat doe je op een werkdag?
“Momenteel gaat veel tijd zitten in marketing en sales. Ons bedrijf startte pas echt een half jaar geleden; we zijn hard bezig een netwerk op te bouwen. Ik heb Scrumble opgericht met drie vrienden van de middelbare school. In de taakverdeling die we hebben afgesproken, ben ik de schakel tussen de klant en ons ontwikkelteam. Die rol past me: ik ben graag onder de mensen en heb het liefst zo min mogelijk contact met mijn bureaustoel.”

Hoe ging de overgang van studie naar werk?
“Best lastig. Hiervoor werkte ik een jaar bij een ander internetbedrijf, waar de onderlinge verwachtingen niet matchten. In het kader van mijn afstudeerscriptie onderzocht ik daar de mogelijke meerwaarde van een accountmanager. Maar toen ik eenmaal begon in die rol, bleek het toch niet te werken. Uiteindelijk besloten we om afscheid van elkaar te nemen. In dezelfde tijd was ik al druk aan het sleutelen aan Scrumble. Toen ik oktober 2018 de handen vrij had, ben ik ‘gewoon’ in het diepe gesprongen. Gelukkig heb ik inmiddels mijn draai gevonden.”

Wat heb je in je opleiding gemist?
“Ik wilde graag ondernemen en zag Fontys Bedrijfskunde als een brede opleiding, die mij allerlei handvatten zou bieden. Gaandeweg ontdekte ik dat juist de praktische kant vaak ontbrak. Volgens mij focust de opleiding te veel op de context van gevestigde bedrijven, en worden startups vergeten. Bij marketing leerden we bijvoorbeeld niets over Google Analytics. Maar als je zelf een bedrijf start, biedt dat juist een schat aan informatie. Ik denk weleens dat hbo-Bedrijfskunde een vastgeroeste, wat achterhaalde studie is. Je krijgt weliswaar een fundament, maar de alledaagse praktijk blijft vaak buiten beeld.”

Wat maakt dit werk voor jou zo interessant?
“Al van jongs af aan wilde ik ondernemer worden. Samen met mijn zakenpartners van vandaag mijmerden we over gaten in de markt en wilde ideeën voor digitale concepten. Die ‘droom’ maken we nu waar. Dat geeft vrijheid. Precies doen wat je altijd gezocht hebt. Ik ben trots op wat we in korte tijd hebben neergezet. Ondernemen werkt verslavend. Zelfs in bed of onder de douche denk ik na over bijvoorbeeld het moment waarop we nieuwe mensen moeten gaan aannemen. Zelf vind ik het niet zo’n probleem dat ik 24/7 met Scrumble bezig ben, maar mijn vriendin heeft daar zo gezegd wel een mening over...”

Tevreden?
“In een woord: Ja. Het loopt goed. Momenteel werken we alleen in opdracht, maar op termijn gaan we ook zeker los met eigen concepten en ideeën. Ik ben blij dat mijn studie erop zit. Ik ben een doener, en niet zo van de studieboeken. Daardoor was ik ook een typische zesjesstudent. Ik moest en zou dat diploma halen, maar daarna begon het in mijn beleving pas echt.” [Frank van den Nieuwenhuijzen]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.