COLUMN, Inge van de Vorst,
22
december
2021
|
09:42
Europe/Amsterdam

Omgaan met teleurstellingen

Ken je die mop over die cursus 'Omgaan met teleurstellingen'? Die cursus ging niet door. Zoals meer niet doorgaat momenteel. Een harde lockdown. Schooldeuren dicht. Weg fysieke afsluiting van een intens half jaar minor.

Ook een vette streep door die fijne plannetjes voor het tripje dat mijn dochter en ik planden in de kerstvakantie. Of de cabaretvoorstelling die na 3x opschuiven sinds november 2020 opnieuw van de baan is. Pfff...

Ik baal ervan. Klein persoonlijk leed. Net genoeg om met lichte tegenzin mijn bed uit te komen. En zeer betrekkelijk allemaal natuurlijk. Met mijn fijne huis en thuis, (gedeeltelijk) vaste inkomen, gezondheid en netwerk vol sociaal kapitaal weet ik me bevoorrecht.

Voor wie net als ik soms te veel medelijden met zichzelf heeft, bijvoorbeeld omdat je grootste teleurstelling is dat je niet kunt gaan kerstshoppen, hierbij wat denkvoer:

  • Wat zou jij doen als je hier nauwelijks een sociaal netwerk hebt en je vandaag door je huisbaas op straat wordt gezet?
  • Wat zou jij doen als je werd mishandeld door een bekende?
  • Wat zou jij doen als jij als oudste van het gezin de kans kreeg om hier te studeren en je moet aanzien hoe jouw familie aan de andere kant van de wereld kopje onder gaat?

Ik ben diep onder de indruk van de moed, de veerkracht en het doorzettingsvermogen van de mens in het algemeen. En van mijn studenten in het bijzonder.

Van hen leer ik het meest over hoe om te gaan met tegenslagen. Hoe je vindingrijkheid kunt inzetten om een veilige plek te vinden bijvoorbeeld. Of over hoe je tegelijk krachtig èn kwetsbaar kunt zijn. En hoe je je, ondanks je eigen shit, compassievol kunt verbinden met (de shit van) een ander.

En nu allemaal op naar de volgende cursus. Deze start op 1 januari 2022 en heet ‘Samen Sterk’.

Inge van de Vorst is docent bij Fontys Hogeschool HRM en Psychologie en coachende vaardigheden voor docenten Fontys-breed. Ook is zij oprichter van De Liefdesdokter. Lees hier eerdere columns van haar.

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Jan Vonk
23
December
2021
Knap ik weer helemaal van op. Fris en vrolijk nieuwjaar!
Fancy
23
December
2021
Inge, ik heb genoten van al je columns. Ga dit missen.
Complimenten en tot snel weer.

Groeten, Fancy
Inge
23
December
2021
Dank je Fancy. Missen hoeft niet: ik heb er veel plezier in dus hoop nog lang door te gaan.