Eindhoven,
31
januari
2020
|
15:55
Europe/Amsterdam

Officiële opening Fontys Expertisecentrum Circulaire Transitie

Ooit zou een dag als deze misschien Groene Vrijdag zijn genoemd. Maar groen is uit als term. En duurzaam gaat dezelfde kant op. Circulair is het nieuwe toverwoord. Ook bij Fontys dus, waar de ochtend in het teken van de eigen duurzaamheidsagenda stond en de middag draaide om de opening van het Fontys Expertisecentrum Circulaire Transitie.

Om met het laatste te beginnen: dat circulaire centrum, geopend met een speciaal symposium op de campus Rachelsmolen in Eindhoven, gaat onderzoek doen naar de energietransitie en de overgang naar een circulaire economie.

Anne-Marie Rakhorst. foto: Marcel HelingOnderzoek dat niet alleen studenten en Fontys verder brengt maar ook het bedrijfsleven waarmee wordt samengewerkt. Met name mkb-bedrijven waar vaak kennis, middelen en tijd ontbreken om zich over dit soort onderwerpen te buigen.

Herbruikbaar
Duurzaam ondernemer Anne-Marie Rakhorst was uitgenodigd voor een toespraak en hield een bevlogen presentatie over hoe in een circulaire economie alles wat we maken niet-toxisch en vooral ontleedbaar en herbruikbaar moet zijn. Die toespraak deed zij voor een goed gevulde aula, niet alleen gevuld met talrijk publiek maar ook met een aantal stands van bedrijven die al aan de 'circulaire weg' timmeren.  

Even daarvoor was de waarnemend bestuursvoorzitter van Fontys, Joep Houterman, al door dagpresentator Harm Edens aan de tand gevoeld over duurzaamheid en circulaire transitie. En hoe gelukkig Houterman dan wel moest zijn dat hij met Fontys hiermee aan de slag gaat.

Dat had Edens 's ochtends ook al gevraagd aan CvB-lid Hans Nederlof, tot iets grotere hilariteit van het publiek. "Ik word hier in het ootje genomen", grijnsde die dan ook. Edens ontlokte Nederlof namelijk dat hij sinds kort de trotse bezitter is van een elektrische auto. Om daarna toe te moeten geven dat hij tot twee maanden terug in een allesbehalve duurzame Ford Mustang had rondgereden.

Koriander
Die anekdote kwam voorbij tijdens een brede discussie in de ochtend over de Duurzaamheidsagenda van Fontys. Wat Edens, ook ambassadeur voor het Wereldnatuurfonds, betreft wordt de term duurzaam echter langzaamaan weggehaald. 'Duurzaam is het koriander van de twintigste eeuw. Circulair is veel beter."

Gelukkig heeft Fontys ook daar al deels op voorgesorteerd. De agenda telt namelijk vier thema's: energie en klimaat, gezonde gebouwen en omgeving, duurzame diensten en - jawel - circulair inkopen en bewust kiezen.

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Eugene Thijssen, coordinator minor Circulaire Economie
03
February
2020
We kijken terug op een geslaagd openings-event, kijken uit naar een prettige samenwerking en wensen het FECT veel succes!
Minor Circulaire Economie