COLUMN, Tina ten Bruggencate,
29
maart
2023
|
09:08
Europe/Amsterdam

Ode aan het mbo

Als ik er ook maar enige aanleg of passie voor had, dan wist ik het wel. Dan liet ik me omscholen tot loodgieter, elektricien of fietsenmaker. Tot een vakvrouw in ieder geval, tot iemand die echt iets kan.

Elke keer als er namelijk iets in huis of aan de auto kapot gaat houd ik mijn hart vast. “Shit, nu heb ik een vakman/vrouw nodig.” Op hoop van zegen zoek ik dan op het internet naar een betrouwbaar persoon. Als je geluk hebt heeft deze over 15 maanden tijd. 

Het gaat ook wel eens mis. Toen de wc laatst overstroomde kwam er een luguber uitziend persoon die redelijk vasthoudend me iets wilde laten tekenen. Iets met 300 euro per meter rioolbuis ofzo. Net op tijd kon ik deze man de deur uit werken, wel na betaling van 47,50 euro voorrijdkosten.

Dat minister Dijkgraaf het mbo meer waardering wil geven snap ik dus heel goed. We hebben op alle gebieden betrouwbare vakmensen nodig. Ik ben best bereid daar goed voor te betalen en ik denk velen met mij. Ik heb er zelfs meer geld voor over dan voor een coach of consultant. In feite is de consultant van nu de wc-juffrouw van morgen.

Waarom wij binnen Fontys met allerlei maatregelen de lat steeds lager leggen voor hbo-studenten is me een raadsel. Laten we de studenten die bij ons vastlopen doorverwijzen naar het mbo. De samenleving smacht naar goede mbo'ers. We doen de studenten, onszelf en de maatschappij er een groot plezier mee.

Dus die waardering voor het mbo komt hopelijk vanzelf goed. En laten wij als hbo niet doen alsof alleen hoger onderwijs zaligmakend is. Geloof me maar: als je rijk en succesvol wil worden ga dan een vak leren op het mbo. Dan zie ik je wel verschijnen met je Porsche als mijn wc weer eens kapot is.

Tina ten Bruggencate is docent aan Fontys Hogeschool Toegepaste Psychologie en onderzoeker bij het lectoraat Mens en Technologie.  

Reacties 1 - 4 (4)
Bedankt voor uw bericht.
Alexander van Dam
03
April
2023
Volgens mij zit het ook een beetje in het systeem wat we gebouwd hebben verweven: de middelbare school die je gaat doen werd (en wellicht ook wordt?) vaak ver bepaald door de score van de Cito. Op die middelbare school werden (worden?) vakkenpakketten en profielen gekozen op basis van vakken waar je hoge cijfers voor haalt en dat bepaalt vaak de richting. Daarnaast is de keuze VMBO -> MBO, Havo -> HBO, VWO -> WO de standaard. Als iemand na de Havo een MBO opleiding gaat doen, zal die persoon vooral heel vaak moeten uitleggen / verdedigen waarom je na de Havo voor het MBO kiest.

We zouden er volgens mij veel beter aan doen om echt te kijken naar wat iemand wil en dat in combinatie met wat iemand kan laten leiden tot de beste keuze voor de leerling. Mijn vader bijvoorbeeld kon havo of vwo doen, maar wist al op jonge leeftijd dat er maar 1 beroep voor hem was: bakker. En dus werd het de MTS. Ik denk dat als we op die manier durven te kijken we veel vaker de juiste personen voor de juiste plaatsen opleiden.
Edwin Schravesande
31
March
2023
Zolang dat wat je op het MBO leert blijkbaar 'lager' is dan wat je op het HBO leert, kan je jonge mensen niet kwalijk nemen dat ze kiezen voor het HBO. Ik denk dat we het eerder om moeten draaien, en zorgen dat we op het HBO ook denken in termen van uitdagende opdrachten met praktisch resultaat. Zoveel van die beschouwelijke kaders die wij opwerpen leiden tot mensen die met gemakzuchtige napraterij aanschuiven bij zeven vergaderingen per week. De vraag hoe je in zo'n situatie met wat meer praktisch inzicht samen tot betekenisvolle resultaten komt, is niet een vraag van een lagere orde, maar juist een vraag waarvoor we de meest heldere geesten nodig hebben.
Dieuwertje
31
March
2023
Belangrijk punt Tina! Heeft inderdaad te maken met een stukje status denk ik. Mbo’ers verdienen veel meer waardering en een gelijkwaardige behandeling. Als mbo’er val je soms bijvoorbeeld niet onder studentenkortingen, dat krijg je alleen als je een hbo of universitaire studentenpas kan laten zien. Of ze komen bijvoorbeeld niet in aanmerking voor studentenhuisvesting. Mijn mbo vrienden krijgen wel eens te horen: “waarom ben je niet gaan doorstuderen?” of “ik had helemaal niet door dat je een mbo’er bent”. We zeggen wel dat we mbo’ers belangrijk vinden, maar nu moeten we ze nog als gelijken gaan zien. Te beginnen met de benaming ‘laagopgeleid’ te vervangen door ‘praktisch opgeleid’?
Henk Verhoeven
29
March
2023
Er zitten teveel mensen op de universiteit die op het hbo horen, en teveel mensen op het hbo die beter af zijn op een mbo opleiding. We hebben een ratrace gecreëerd van almaar hoger en hoger, waarbij je je meteen kunt afvragen of dat hoger ook echt wel beter is. Hele hordes eerstejaars binnen onze opleiding willen na het halen van het propedeuse papiertje, doorstromen naar “de uni”. Gevraagd naar hun motivatie, of ze dus echt onderzoeker willen worden of dat hun hart echt ligt bij theoretische verdieping en conceptueel denken, komt er meestal niet meer dan een heel dun antwoordje dat ze denken straks met een universitair diploma meer kans op een baan te maken. Gevraagd naar welke vakliteratuur ze naast de verplichte boeken al gelezen hebben, blijft het doorgaans ijzingwekkend stil. We kunnen het deze jongeren amper kwalijk nemen. Universiteiten en hogescholen doen er alles aan zoveel mogelijk studenten binnen te krijgen, en hoe je het ook wendt of keert, uiteindelijk komt dit altijd neer op het verlagen van de lat. Amper of geen ingangselectie meer, afschaffen van het bindend studieadvies, verdunnen van de opleiding onder het mom van modieuze onderwijsvernieuwingen; het komt helaas allemaal op hetzelfde neer. Natuurlijk gaat op een gegeven moment de wal het schip keren en krijgen werkgevers door wat al die diploma’s nu echt allemaal waard zijn. Dan gaan heel veel mensen met een prachtige mastertitel stik jaloers zijn op die gast met z’n snelle Porsche.