COLUMN, Jacky Eickes,
01
februari
2021
|
09:31
Europe/Amsterdam

Ode aan een station

Dit is een ode aan station Eindhoven Centraal. Het station dat niet neer hoefde te gaan.

Ik ken dit station door en door. Iedere zondagavond en vrijdagavond reisde ik namelijk jarenlang van Venlo naar Tilburg. En op de een of andere manier moest ik iedere week een half uur op station Eindhoven zien te overleven.

Die ‘een of andere manier’ was gewoon de onmogelijke overstap: precies twee minuten, voor een trein op een perron aan de andere kant van het station. Super. Iets wat ik ook nooit begrepen heb, want die vijf minuutjes langer wachten op passagiers gooit toch geen compleet schema in de war? Een schema waar NS zich trouwens zelf ook zelden aan hield, want ik denk oprecht dat ik in vier jaar treinreizen vaker  vertraging had dan dat treinen op tijd reden. En daar is niks aan overdreven.

Op vrijdagavond was 28 minuten wachten op het station nog niet zo erg. Dan slenterde ik wat en liep winkeltjes binnen om de tijd te doden. Ik heb daar wat sjaals gepast in al die jaren. Met in de laatste tien minuten de Smullers als afsluiting, want frietjes van de Smullers zijn de lekkerste. In mijn vierde jaar studie ontdekte ik – helaas veel te laat – Julia’s: een fastfood-pasta-zaakje met de feeling van een restaurant. Kon ik gezellig met mezelf uit eten.

Op zondagavond was het minder leuk om op het station te wachten. Alles dicht en donker. Geen sjaals passen of romantisch pasta eten. En minder mensen op het station. Dan voelde het toch wat apocalyptischer en 28 minuten duurden dan wel héél lang.

Vorige week zondag was het niet dicht en donker op het station. Maar was het wel de laatste plek op aarde waar ik wilde zijn. Half station Eindhoven Centraal is gesloopt. En waarom? Het is niet zo dat de NS nu mensen boos kan maken door aansluitingen te missen, want zo goed als iedereen werkt thuis en bijna niemand hoeft de trein te nemen.

Station Eindhoven Centraal hoefde niet gesloopt te worden, net zo min als alle restaurantjes, ondernemingen, bedrijfspanden, terrassen, fietsen en verkeersborden. Ergens wachten wordt zo wel héél saai. En dat is dan nog het allerfutielste van duizend argumenten waarom Nederland niet kapot hoeft.

Jacky Eickes is afgestudeerd aan Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Zij is redacteur van Bron en schrijft daarnaast ook elders al dan niet digitale kolommen vol.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.