COLUMN, Janneke Gielisse,
29
april
2021
|
09:27
Europe/Amsterdam

Ode aan de kenniseconomie?

Als echte kenniswerker zit ik dagen, weken, inmiddels jaren achter mijn laptop. Vergaderen, overleggen, businessplannen maken, besluitenlijsten tikken, rapportages doorworstelen. Elke dag opnieuw. Richting geven en bouwen aan doelen, resultaten en mensen. Beweging realiseren. Liefst ook de goede kant op. En echt, er beweegt een boel. Ik heb lol in mijn werk en ik denk ook echt dat ik het verschil kan maken. Maar... Ja, de grote maar. HET IS NOOIT AF.

Er is altijd nog een mail, een rapport, een….

Manlief verbaasde zich afgelopen jaar hevig over mijn werk. Het was aan de keukentafel natuurlijk ook ineens verschrikkelijk zichtbaar. En hij keek vanuit zijn eigen perspectief. Als vakman.

En vond (en vindt) wat van mijn werk. Want als timmerman maakt hij dingen. AF.

Een kast, een bank, een veranda, een tuinhuis. Wat hij ziet kan hij maken. Hij vindt het heel gewoon. Ik vind het bijzonder knap.

Als ik een dag vrij heb, dan help ik wel eens. Met mijn kantoorhandjes. Planken sjouwen, schuren, zagen, lakken. Fysiek is het afzien. Ik ben ook wel een watje. Maar wat een voldoening als het af is. En als een klant blij is. Met een meubel waar je elke dag naar kijkt, op zit, je jas aan hangt.

Iets dat AF is.

Ik zou er bijna een carrière-switch voor overwegen.


Janneke Gielisse werkt bij Fontys als marketingmanager en consultant. Zij leest alles wat los en vast zit en schrijft graag. Ze heeft een groot hart voor onderwijs en heeft er ook een mening over. Daarnaast is zij trotse moeder van twee stoere jongens. 

Reacties 1 - 4 (4)
Bedankt voor uw bericht.
Sandra Verhoeven
17
May
2021
Leuke column en ook herkenbaar! Ook inderdaad de zichtbaarheid aan de keukentafel voor het thuisfront. En dat je vaak denkt 's avonds: doe ik dit nu even, dan kan ik morgenvroeg met een schone lei starten... en dan is dat nooit het geval. Is ook wel een beetje het vak denk ik! Ik denk dat vakmensen zoals wij ook na een korte tijd niet blij worden van 'iets afmaken':-).
Rianne van Hoek
30
April
2021
Leuke column, inderdaad herkenbaar! Het werk is leuk en de voldoening is er volop, maar wat heb je op een dag nou concreet gedáán? Ik merk dat ik na een dag achter de pc het schoonmaken van mijn huis best een fijn klusje vind. Groot nadeel daarvan is wel dat ook dit nooit echt AF is en steeds weer terugkomt ;-)
Rian
29
April
2021
Zo herkenbaar, Janneke. Als tegenhanger van al dat mentale nooit af te krijgen werk heb ik altijd een brei-, haak- naai- of andere textiel handwerk onder handen. Helaas constateer ik dat die de laatste tijd ook steeds minder af komen. Help, nog een besmettingsgevaar.
Janneke
29
April
2021
Dat zijn ook fijne bezigheden Rian! Van een collega leerde ik recent dat het doel hiervan ook kan zijn "jezelf vermaken". Misschien helpt dat idee :)
Rens
29
April
2021
Fijne column! Dank je.

Bij mijn afdeling hing vroeger een tegeltje aan de muur met: bij Fontys maken we geen projecten AF, maar elkaar. Ergens ben ik bang, dat dat niet de troost biedt waar je naar op zoek was...
Janneke
29
April
2021
Hoewel ik spreuken erg kan waarderen, is dit niet bepaald de motivatie waar ik naar op zoek was, nee...