COLUMN, Inge van de Vorst,
10
november
2021
|
11:51
Europe/Amsterdam

Ochtendroutines

In mijn module ‘Relationships of the Future’ werken we aan het versterken van de verbinding met jezelf, de ander en de wereld. Persoonlijk leiderschap komt hierin op verschillende manieren aan bod. Zoals in een workshop over ‘morning routines’ die twee van mijn studenten aan de groep gaven. ‘Wat is jouw ochtendroutine?’ was hun eerste vraag.

Ik zie voor me hoe ik om 6 uur tegen mijn lief aankruip en naar het radiojournaal luister, opsta, de kat een knuffeltje en eten geef, twee verse sapjes pers, dit samen opdrink, hem kus en een fijne dag wens, 15 minuten schrijf, douch, aankleed en fris en fruitig aan de bak ga. Ik voel me content. Vioolmuziek op de achtergrond. Stralend zonnetje aan de hemel.

Tot ik – kras op de plaat, zwart beeld - weer met beide voeten op de grond beland. Mijn ochtendritueel verloopt maar 2 of 3 keer per week zo. Op al die andere dagen komt er niks terecht van die kus, het schrijven, fris en fruitig aan het werk…..maar laat ik mijn meest productieve uren van de dag ‘wegZuckerbergen’ om mezelf vervolgens een ontbijtkoek in mijn mond proppend de dag in te jagen. Walgelijk.

Op de vraag ‘Hoe ziet je ideale ochtendroutine eruit?’ voeg ik, ambitieus als altijd, behalve meer consistentie nog wat extra elementen toe. ‘Bed opmaken’, ‘10 minuten sporten’, ‘koud douchen’ en ‘gezond ontbijten’. Aan de slag ermee. Ik verwijder Facebook van mijn telefoon. Moeiteloos. Na het schrijven, doe ik yoga- en buikspieroefeningen. Ook koud douchen, de laatste 2 minuten, gaat prima. Lekker joh! Ik haal yoghurt en ontbijtgranen in huis en geniet van mijn gezonde ontbijtjes.

Dit geluk duurde helaas maar twee dagen. Toen had ik geen trek meer in die ontbijtjes, vergat gewoonweg de kraan op koud te zetten en lummelde eindeloos op LinkedIn, Twitter en Insta. Het vlees is zwak. Maar ik blijf hoopvol: wat inmiddels wél gedachteloos meegaat in mijn ochtendroutine is het bed opmaken. En daar bén ik me toch iedere avond weer dankbaar voor!

Inge van de Vorst is docent bij Fontys Hogeschool HRM en Psychologie en coachende vaardigheden voor docenten Fontys-breed. Ook is zij oprichter van De Liefdesdokter. Lees hier eerdere columns van haar.

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
thea westenend
12
November
2021
Wat een mooie ochtendroutine. Daar kan ik als avondmens alleen maar van dromen! Misschien is dan s morgens erover dromen, ook goed?!
Inge
12
November
2021
Hahaha, dank je wel Thea. Hoe ziet jouw avondroutine eruit?