Eindhoven,
27
maart
2019
|
15:05
Europe/Amsterdam

NSE-enquête dit jaar van de baan

De Vereniging Hogescholen, en daarmee ook Fontys, stopt voor dit jaar met de Nationale Studenten Enquête (NSE). Er bleken in de uitvoering van de enquête te grote tekortkomingen te zijn in de kwaliteit en betrouwbaarheid van de responsdata.

“We hebben er een heel dubbel gevoel bij”, vertelt CvB-lid van Fontys Joep Houterman. “Als de kwaliteit van de enquête niet betrouwbaar is, zijn die gegevens niet bruikbaar. Dus is het goed dat we ermee gestopt zijn. Aan de andere kant hebben heel veel mensen er heel veel energie in gestoken. Veel studenten hebben de NSE ingevuld en ook Fontys-collega’s zijn er lang mee bezig geweest.” Bij Fontys werd al sinds eind januari aan de NSE van dit jaar gewerkt en bijna 15.500 studenten hadden de enquête al ingevuld.

Privacywetgeving en technische problemen
De Vereniging Hogescholen meldt dat de problemen voortvloeien uit strengere privacywetgeving, maar ook zijn veroorzaakt door uitvoeringsfouten bij het programmeren van de vragenlijsten.

Studierichtingen van studenten mochten niet vooraf al ingevuld worden en studenten moesten dus zelf aangeven welke studie ze deden. Dat liep regelmatig mis, onder meer omdat sommige namen van studierichtingen verkeerd in de enquête stonden, waardoor studenten de verkeerde studierichting aanklikten.

Ook werd er geklaagd over andere technische mankementen. Zo waren er bijvoorbeeld invulproblemen op mobiele telefoons.

Onbetrouwbaar
Al deze mankementen samen zorgen voor onbetrouwbare data en maken de NSE van dit jaar onbruikbaar, concluderen de hogescholen. Houterman: “We konden beter nu het besluit nemen ermee te stoppen, dan dat we nog meer studenten de NSE laten invullen en vervolgens na een aantal weken pas besluiten dat we er niks mee kunnen.”

Vernietigd
De resultaten van de enquêtes die dit jaar al zijn ingevuld, worden vernietigd om oneigenlijk gebruik te voorkomen.

De NSE, georganiseerd door Studiekeuze 123, wordt ieder jaar gehouden onder studenten in het hoger onderwijs om de tevredenheid over de studie te meten. Of Fontys op een andere manier studenten gaat bevragen over hun tevredenheid over het onderwijs, is nog onbekend.

Houterman: “De informatie over kwaliteit en de feedback van studenten vinden we heel belangrijk. We gaan binnenkort met de studentengeleding in gesprek over hoe we nu verder moeten.” [Eva Witte]

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Lilian Reckers
29
March
2019
Blij met dit besluit! Roep al jaren dat dit een hele slechte enquête is. Wat een tijd en energie heeft dit allemaal gekost, vreselijk. Misschien wat minder algemeen 'meten' en vooral meer in gesprek met studenten. Dat kost minder en levert héél veel meer op!