Eindhoven,
30
september
2021
|
16:39
Europe/Amsterdam

Nog zo’n honderd internationale studenten zonder kamer

Rond de honderd internationale Fontys-studenten zijn nog op zoek naar een kamer. Op de oproep voor hospita’s onlangs kwamen zes meldingen binnen.

Internationale studenten die voor 15 juni via de Fontys-dienst Studentenvoorzieningen een kamer hebben aangevraagd, zijn allemaal geplaatst. Maar bij de opleidingen kwamen ook na die datum (tot wanneer studenten zich konden aanmelden voor hulp), nog aanvragen binnen. Probleem is echter: er zijn geen kamers.

Twee weken geleden deed het bestuur van Fontys een oproep aan medewerkers om internationale studenten aan een kamer te helpen. Zes hospita’s Rens Jongeriushebben zich tot nu toe aangemeld. “Het is een druppel op een gloeiende plaat”, zegt Rens Jongerius van Studentenvoorzieningen. “Maar je kunt er ook anders naar kijken: deze zes studenten hebben nu in ieder geval een kamer.” 

Hetzelfde valt niet te zeggen voor zo’n honderd internationale studenten, die nog steeds dringend op zoek zijn. Sommigen verblijven bij medestudenten, anderen krijgen hulp vanuit Fontys.  
 
Noodoplossing
“Een aantal instituten komt in schrijnende gevallen individuele studenten tegemoet en biedt als noodoplossing tijdelijke huisvesting aan. Dat is wel tijdelijk, tot de herfstvakantie.” Wat er daarna met de studenten gebeurt? “Daar willen we niet op vooruit lopen, maar het ziet er niet goed uit. Dat de huisvestingscrisis dan is opgelost is in ieder geval een utopie.’
 

Want die crisis blijft nog wel een paar jaar voortduren, denkt Jongerius, die zich als beleidsmedewerker bij studentenvoorzieningen juist ook richt op de lange termijn. Hij is lid van een ‘productieteam’ dat probeert kansen te creëren om in Eindhoven – waar voor Fontys-studenten de nood het hoogst is - en omgeving snel aan nieuwe woningen te komen.  
 
Omringende gemeenten
“We kijken daarbij bijvoorbeeld naar nieuwbouw, kamersplitsing en tijdelijke woningen. Dat zijn geen korte termijn-oplossingen, maar misschien kunnen we er zo wel voor zorgen dat we de komende jaren niet met hetzelfde probleem blijven zitten.”
  

Daar hebben die honderd zoekende internationale studenten op dit moment niks aan. Welke mogelijkheden zijn er voor hen nog? “Bij Fontys zelf zijn de mogelijkheden uitgeput.”

 “Wel kijken we met de gemeente Eindhoven naar locaties die op korte termijn te betrekken zijn in omringende gemeenten, zoals Best en Helmond.” En dan is er nog de hospita actie. “Die loopt gewoon nog. Hij zal op de nieuwssites misschien naar beneden gezakt zijn, maar de nood is daarmee niet minder hoog. Ik hoop dat er alsnog kamers worden aangeboden.”

Hogeschool Rotterdam meldde vandaag in het Algemeen Dagblad dat op die school internationale studenten stoppen omdat ze geen woonruimte hebben. Of dat bij Fontys ook gebeurt, is niet bekend. Volgens Jongerius zijn er wel 'incidentele signalen' over. [Leoni Andriessen]
 

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.