Eindhoven,
27
januari
2020
|
12:54
Europe/Amsterdam

Nog geen maatregelen bij Fontys om virus China

Ook Fontys houdt nauwlettend in de gaten hoe de situatie in China rond het corona-virus zich ontwikkelt. Inmiddels zijn in China al 80 mensen overleden aan het longvirus en zijn er ruim 2700 mensen besmet. Er zijn uitwisselingen van Fontys-studenten die in China een minor lopen en andersom. Maar dat zijn er weinig. En Fontys volgt hierin het reisadvies van Buitenlandse Zaken. 

Waar andere landen actief hun inwoners uit het risicogebied (gaan) evacueren, worden door de Nederlandse overheid nog geen maatregelen genomen en er geldt ook geen negatief reisadvies voor China. Vandaag geven deskundigen van het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, hierover advies aan minister Bruins. Daarover komt waarschijnlijk morgen pas iets naar buiten. 

UPDATE 28-1: Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies inmiddels aangepast. Check de website van het ministerie voor de laatste stand van zaken.

Binnen Fontys zijn er op verschillende niveaus crisisteams die in geval van calamiteiten optreden. "Daar zijn vaste procedures voor", zegt Eva Buijsman van Internationalisering. "In het geval van het corona-virus houden wij ons tot nu toe aan het advies van Buitenlandse Zaken. Dat is leidend. Als BuZa er een code oranje van maakt, dan laten wij onze studenten die kant niet uitgaan. Maar zo ver is het nog niet."

Tiental
Vorige week is geïnventariseerd welke Fontys-studenten er in China verblijven. "Dat waren er een stuk of tien, vijftien. Een paar die hun verblijf daar nog aan het afronden waren en een tiental dat er nu heengaat."

Andersom is sprake van achttien bachelor studenten en vijftien exchange studenten uit China die begin februari bij Fontys hun studieprogramma beginnen. Binnen Fontys wordt nog uitgezocht hoe het met die studenten zit en waar zij bijvoorbeeld vandaan komen. Complicerende factor zou zijn dat vanwege de Algemene Verordening Gegevensbescherming, de AVG, dit niet heel snel op te halen of te delen is. 

Foto: Gerd Altmann/PixabayMochten er studenten uit Wuhan en omgeving bij zitten, dan zouden die al in Nederland moeten zijn. De Chinese overheid verbiedt namelijk vanwege besmettingsgevaar het rondreizen in of het in- en uitreizen van en naar grote delen van China.   

Semesters
Geluk bij een ongeluk is dat de uitbraak van het virus plaatsvindt tussen twee semesters in. De studenten die dit najaar voor hun minor naar China gingen, waren in december al klaar. En de eerstvolgende groep die daar gaat studeren of stage lopen vertrekt pas in februari. En voor de Chinezen beginnen de minors hier eveneens pas in februari. 

"Studenten die er waren of er nu heengaan krijgen ook informatie van ons. Voordeel is dat onze studenten niet te vinden zijn in de regio Wuhan, waar de crisis vooral speelt. Die zitten toch vooral in Hongkong, Beiijng en Shanghai."

"Niettemin, vertellen we hen wel dat in dat bewuste gebied niet gereisd mag worden, dat ze bij ziekteverschijnselen meteen contact moeten opnemen met een arts. We hebben hen getipt zelf de reisadviezen en de app in de gaten te houden. En voor het geval ze hulp nodig hebben, hebben we gezegd met wie ze dan contact kunnen opnemen."

Bosbranden
Nu is het een besmettelijk virus, maar het kan even zo goed een natuurramp, een oorlog of een dreigende situatie zijn waar de crisisteams op moeten inspelen. "Er zijn inderdaad meer scenario’s, er kan immers van alles gebeuren. Het is maatwerk, elke situatie maar ook elke student en elk land kan een andere aanpak vragen."

Buijsman: "Zo hebben we in het geval van de bosbranden in Australië ervoor gekozen om het via de partner-universiteiten ter plaatse te spelen. Bij hen hebben we geïnformeerd of studenten, en dus ook die van Fontys, daar gevaar liepen. Dat bleek niet het geval, dus hoefden we verder niet in actie te komen." [Jan Ligthart