Eindhoven,
06
juli
2023
|
11:51
Europe/Amsterdam

NK winnen en afstuderen: zwemmer Stan flikt het

Afstuderen bij Fontys en een paar dagen later de titel sprintkampioen op je naam schrijven. Stan Pijnenburg kreeg het voor elkaar. “Maar zo spannend was het allemaal niet”, zegt de nuchtere uit Brabant afkomstige zwemmer.

Stan startte vijf jaar geleden bij de Johan Cruyff Academy in Tilburg, een bachelor van Fontys Hogeschool Commerciële Economie waarbij studeren gecombineerd wordt met een topsportcarrière. Ideaal voor Stan, die al jaren naam maakt in de zwemwereld.

Hij heeft Nederlandse kampioenschappen gedaan, Europese kampioenschappen, wereldkampioenschappen, korte baan, lange baan. Zelfs bij de Olympische Spelen in Tokio was hij aanwezig. “Ik heb niet stilgezeten”, zegt de net afgestudeerde vanuit het zonnige Lissabon. Daar geniet hij momenteel van een vakantie.

Welverdiend, want zo druk als Stan met zwemmen bezig is geweest, zo druk had hij het ook met afstuderen. Twee weken geleden verdedigde hij zijn scriptie. Het weekend daarop stond in het teken van het NK zwemmen. 

Spannend? Neuh. Stan blijkt in de afgelopen jaren een aardige lading stalen zenuwen te hebben opgebouwd. “Het NK is niet meer zo spannend, dat doe ik wel vaker. Voor de afstudeerzitting had ik meer zenuwen, maar ook daarvan wist ik dat het goed zou komen. Ik was goed voorbereid, kende alles van buiten.” [Tekst gaat verder onder de foto]

Dat heeft hij waarschijnlijk te danken aan de goede voorbereidingstijd die hij had als gevolg van een longembolie die hij eerder dit jaar opliep en waardoor hij niet kon deelnemen aan de kwalificaties van de wereldkampioenschappen. 

“In februari ben ik op trainingskamp in Curaçao geweest. Tijdens de terugvlucht heb ik iets te lang opgekropt gezeten in een stoel en is er trombose in mijn kuit ontstaan. Ze noemen dat het ‘economyclasssyndroom’. Tijdens de landing, toen de bloedsomloop weer op gang kwam, is het in mijn long geschoten. Met als gevolg een longembolie.”

Longembolie is een ziekte die normaal gesproken vooral bij mensen op leeftijd of met een ongezonde levensstijl voorkomt. Dat Stan er ook mee te maken kreeg, was dikke pech met nare gevolgen. “Het heeft mij m’n seizoen gekost”, zegt hij. “Dat is jammer, maar ik heb van een nood een deugd proberen te maken door de zeeën van tijd die ik overhield te gebruiken voor het afmaken van mijn scriptie.”

Bovendien zijn volgend jaar de Olympische Spelen in Parijs en daar wil Stan vol op inzetten. “Ik heb met mijn coach afgesproken dat we dit seizoen een beetje laten, zodat we een lange aanloop naar de Olympische Spelen kunnen maken. En echt stilzitten doe ik overigens niet hoor. In december zijn de kwalificatiewedstrijden voor de Spelen, daarna is in februari het WK in Doha en volgend jaar mei staat er nog een EK gepland.” [Karen Luiken]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.