Eindhoven,
13
oktober
2023
|
10:27
Europe/Amsterdam

Nieuwe inschrijvingen bij Fontys vergelijkbaar met vorig jaar

Het aantal nieuwe inschrijvingen van studenten bij Fontys is vergelijkbaar met vorig jaar. Er zijn 11.138 inschrijvingen, ten opzichte van het afgelopen studiejaar een groei van 0,6 procent. Waar de bachelor Finance & Control het hardste stijgt in het huidige collegejaar, kent de bachelor hbo ICT juist de grootste daling. 

Binnen het totaal aantal inschrijvingen is een grote groei te vinden in het voltijd onderwijs, waar Fontys mag rekenen op 45 inschrijvingen meer dan in het vorige collegejaar. De deeltijdopleidingen groeien met 15 inschrijvingen, duaal met 4. Dat blijkt uit een meting van Fontys S Kubus Mobliteit Studenten, geraadpleegd op 12 oktober 2023.

Het aantal buitenlandse inschrijvingen bij Fontys is gegroeid, waarbij het aantal inschrijvingen buiten de EER-landen (Europees Economische Ruimte) een groei kent van 7,1 procent. Het aantal Nederlandse inschrijvingen is daarentegen in totaal met een half procent gedaald. “Dat kan te maken hebben met het feit dat minder scholieren in Zuid-Nederland in havo-vwo examenklassen zaten. We hebben echter nog geen zicht op in welke mate zij wel of niet zijn gaan studeren, maar dat is een mogelijke oorzaak” aldus Martine Jansen, institutional researcher binnen Fontys.

Groei en afname
De drie opleidingen die de meeste groei kennen zijn de bachelor Finance & Control (plus 45), de bachelor Commerciële Economie (plus 31) en de Master Educational Needs (plus 28). Volgens Teun Slot, teamleider marktpositie bij de dienst Marketing en Communicatie, is de Master Educational Needs gewild bij docenten in het basisonderwijs, met vooral veel belangstelling vanuit België. “Als docent krijg je veel cursussen en trainingen aangeboden, maar het aanbod in masters is beperkt. Daarom is deze juist zo gewild.”

Wat ook opvalt in de cijfers is dat de opleiding voor leraar in het basisonderwijs wederom een sterke daling kent, ditmaal van 9,7 procent. In vergelijking met vorig collegejaar schreven nu 533 inschrijvingen zich in, 57 minder dan het jaar daarvoor. De grootste daling vindt plaats bij de bachelor hbo ICT-opleiding, waar 9,8 procent verlies is, wat 85 inschrijvingen minder dan in ‘22/23 betekent. Ook Toegepaste Psychologie moet het doen met 55 inschrijvingen minder (-7,6 procent).

Marktpositie
De grote daling bij ICT kan volgens Slot te maken met de bacheloropleiding Applied Data Science and Artificial Intelligence bij BUAS, die zich deels richt op Artificial Intelligence. “AI is een onderdeel van onze ICT-opleiding, maar de opleiding in Breda is AI-gericht op de markt gezet. Deze is dus ook ontzettend gegroeid. Het feit dat er soortgelijke opleidingen gestart worden, lijkt er zeker voor te zorgen dat wij bij ICT een mindere instroom hebben.”

Sinds september biedt Fontys ook de nieuwe masters System Design, Applied IT, Strategische Communicatie en de associate degree Sport aan. Daar zijn in het totaal 51 inschrijvingen. “We hadden gehoopt op meer, maar dit is ook pas het eerste jaar dat we deze opleidingen aanbieden. We hebben zeker nog slagen te slaan om deze opleiding beter in de markt te zetten en onze eigen studenten beter te informeren over wat de voordelen van deze masters zijn.” [Noëlle van den Berg]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.