Eindhoven,
20
januari
2020
|
13:04
Europe/Amsterdam

Nieuwe columnisten bij Bron

Bron kent vanaf deze week liefst vier nieuwe columnisten. We stellen ze even voor: PSV-directeur Toon Gerbrands, cabaretier en sociaal ondernemer Karin Bruers, Fontys-docent en Liefdesdokter Inge van de Vorst en Bron-redacteur Jacky Eickes. 

foto Ton ToemenToon Gerbrands
Voor degenen die buiten Eindhoven wonen en niets hebben met sport: Toon Gerbrands is algemeen directeur van PSV. Daar heeft hij zo op het oog de laatste tijd zijn handen vol aan.

Part of the job. Toon weet inmiddels hoe de hazen lopen. In goede en in slechte tijden. Zo was hij ook directeur van AZ ten tijde van het DSB-sponsorschap. En coach van het nationale heren volleybalteam dat zich kwalificeerde voor de Spelen van 2000.

Maar door al die jaren heen bleef één ding hetzelfde: Toon schreef boeken. Een klein dozijn inmiddels. Ze gaan over succes, over coachen en over leiderschap. Geen verkeerde onderwerpen voor een medium als Bron dat zich vooral richt op studenten en onderwijsprofessionals.

En o ja: Toon ziet héél graag dat mensen reageren op zijn stukjes. Of zelfs voorstellen waar hij over zal schrijven zal. Dat de lezer het maar weet.

Karin Bruers
Haar eerste bekendheid verwierf Karin Bruers met het televisieprogramma 3x3=8, beter bekend als 't Bènkske. Dat was in de jaren negentig te zien bij TV8. Die zender is al lang ter ziele. Maar Karin bleef. En de bankjes ook. 

Inmiddels staat Bruers al met haar zevende cabaretvoorstelling in het theater. Van die optredens bekostigt zij met haar onderneming Social Sofa de productie van échte, met mozaïek versierde bankjes die in woonwijken worden geplaatst om sociale verkilling tegen te gaan. Die bankjes staan inmiddels van China en Afghanistan tot, binnenkort, in Silicon Valley. 

Daarnaast richtte Karin ook nog de Social Salon op, een beautysalon maar vooral een sociaal bindmiddel voor senioren. Karin maakte ook de documentaire Love to Live, de fototentoonstelling Amor Fati en schreef het boek Brigadier oversteekmoeder.

Binnenkort komt haar tweede boek uit. Columns voor Bron sluiten daar mooi op aan, zo zegt ze zelf. "Ik wil meer gaan schrijven!" 

foto Diewke van den HeuvelInge van de Vorst
Liefde, niemand kan zonder. Inge van de Vorst heeft er zelfs voor een groot deel haar werk van gemaakt als De Liefdesdokter. Daarnaast is zij docent bij Fontys, onder andere in de minor Your Future Work van Fontys HRM en Psychologie, en geeft zij trainingen in coachende vaardigheden voor docenten.

Maar zij timmert toch vooral aan de weg in haar rol als Liefdesdokter. Dat is trouwens een driedubbele rol. Zij is de Liefdesdokter, maar ook mede-eigenaar van het bedrijf dat zij onder die naam samen met Wendie Huis in ’t Veld heeft. En met dat bedrijf leiden zij ook weer andere mensen op tot Liefdesdokter. En heeft zo dus eigenlijk ook een nieuw beroep gecreëerd.  

Het geeft haar stof genoeg voor columns. En anders haalt ze die stof wel bij haar opleiding gevestigd in de Witte Dame in Eindhoven, op de dagen dat ze daar nog voor dat andere werk verkeert.  

foto Charlotte GripsJacky Eickes
Jacky wist al vroeg wat ze wilde worden. Om het kennelijk vervolgens weer te vergeten. Gelukkig hielp Bron haar eraan te herinneren dat ze een journaliste is en ook nog eens columniste. 

Misschien komt het omdat de grote passie van onze Tilburgse redactrice met Limburgse roots niet beperkt is tot schrijven. Want zelf zegt Jacky gek te zijn "op koken, op eten, op programma's over eten, op vreemd voedsel proberen en uuuhm..." Ook nog iets zonder eten misschien? "Ja. Gek op Spanje!" 

Daarom heeft ze in dat land ruim een jaar doorgebracht na haar studie journalistiek. Wat ze daar deed? "Nou, eigenlijk vooral veel eten." Tussen de tapa's door werkte ze overigens als tourgids voor een Nederlands fietsbedrijf. 

Haar columns voor Bron zullen toch vooral gaan over het studentenleven. Dat ligt namelijk nog maar net achter haar - de wond van het afscheid is nauwelijks geheeld. Daardoor kan ze er wel des te wakkerder over formuleren.

Alhoewel, wakker: ze is een van de weinige journalisten die geen koffie blieft. 'Maar mijn dagelijkse portie cafeïne krijg ik binnen met Red Bull. En ja, daar schaam ik me wel voor."  [Jan Ligthart]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.