Eindhoven,
24
november
2021
|
12:36
Europe/Amsterdam

Nieuw 'record' aan studieschuld

Een recordaantal van 1,6 miljoen mensen had begin dit jaar een studieschuld in Nederland. Hun gemiddelde schuld is niet omhooggegaan en bedraagt nog steeds 15,2 duizend euro.

Dit jaar hebben ruim 100 duizend mensen meer een studieschuld dan het jaar ervoor, meldt het CBS.

Bron graphics: CBSDat komt vermoedelijk doordat in ‘coronajaar’ 2020 meer jongeren gingen studeren. Het slagingspercentage in het voortgezet onderwijs was hoog en minder jongeren namen een tussenjaar.

Schuld blijft even hoog
De gemiddelde studieschuld is sinds de invoering van het leenstelsel in 2015 opgelopen van 12.400 euro tot 15.200 duizend euro begin 2020.

Dat het bedrag sindsdien niet verder is gestegen, komt misschien door de steunmaatregelen van de overheid, zoals een halvering van het collegegeld.

Totale schuld neemt toe
De totale schuld van studenten en oud-studenten neemt wel toe. Begin 2021 was het 24,4 miljard euro, zeven procent meer dan het jaar ervoor.

De studieschuld is verdubbeld sinds de invoering van het leenstelsel. Van dat stelsel lijken de meeste politieke partijen in de Tweede Kamer af te willen. Alleen de VVD is er nog een uitgesproken voorstander van. Afschaffing van het leenstelsel en invoering van een alternatief komt echter pas aan de orde als er een nieuw kabinet is. 

Jongeren
Jongeren hebben volgens het CBS de laagste schulden, want hebben nog niet zo lang kunnen lenen. Tot 20 jaar hadden ze een schuld van gemiddeld 2600 euro, 30 procent minder dan het jaar ervoor.
Bij studenten en oud-studenten van 20 tot 25 jaar oud bedraagt de schuld 12.800 euro, ongeveer hetzelfde als vorig jaar.

Bij oudere Nederlanders ging de studieschuld dit jaar wel omhoog. Mensen tussen de 25 en 30 jaar hadden gemiddeld 19.100 euro openstaan. [HOP]

 

 

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.