COLUMN, Tina ten Bruggencate,
01
februari
2023
|
15:06
Europe/Amsterdam

Net als in de film

Tina ten BruggencateFontys is niet bepaald een bruisend centrum van macht en kennis. Soms waan ik me er echter wel in House of Cards of in Borgen, twee populaire series.

Waarschijnlijk ben ik niet de enige die mijn omgeving en medemens (dus mijn collega’s) vergelijkt met personages uit series en films. Zo herkennen we natuurlijk allemaal de Monica’s (de neurotische perfectionisten) en de Phoebes (de wazige en grappige dromers) uit Friends.

Ik vergelijk mijn collega’s zelf graag met personages uit Game of Thrones. ‘GoT’ wordt bevolkt door draken en zombies, maar verder door zeer levensechte personages. Mijn persoonlijke favoriet is Tyrion Lannister, de slimme en grappige dwerg. Hij is menselijk, maakt fouten (hij vermoordt onder andere zijn vader en minnares), maar maakt op cruciale momenten de juiste keuzes. Ook houd ik erg van Sam (Tarly), die veel kennis heeft en die de wetenschap gebruikt voor het bestrijden van het kwaad. Deze Tyrions en Sams spot ik gelukkig nog wel eens op de werkvloer.

Er zijn binnen Fontys merkwaardig genoeg best een aantal Little Fingers. Collega’s die sluw en berekenend kunnen zijn en informatie delen wanneer het hen uitkomt. Immer snode plannen smedend bij het koffieapparaat. Ook zijn er een paar Margaery’s, zij die zeer charmant en onder het mom van verbinden en liefdadigheid toch vooral uit zijn op aandacht en status. Lichtelijk narcistisch en vol van zichzelf. 

Ik herken overigens maar weinig John Snows, dus echte helden. Zij die handelen in het belang van anderen en niet uit zijn op eigen gewin. Nou moet ik er eerlijk bij zeggen dat echte helden over het algemeen wat saai kunnen zijn. Te taakgericht en daadkrachtig en dan schiet de humor er helaas bij in.

Mijn plan is dit: laten we het Fontys aannamebeleid aanscherpen en op zoek gaan naar John Snows, Sams en Tyrions en wellicht een paar Little Fingers en Cersei’s, gewoon voor de spanning en sensatie. Er moet tenslotte ook wat geklaagd en geroddeld kunnen worden.

Ik ben overigens benieuwd of ik de enige ben die collega’s vergelijkt met bekende personages uit films of series.

Tina ten Bruggencate is docent aan Fontys Hogeschool Toegepaste Psychologie en onderzoeker bij het lectoraat Mens en Technologie.  

Reacties 1 - 2 (2)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Martje
04
February
2023
Het zijn niet alleen personages uit series die herkenbaar zijn, ook motto's herken ik vaak om me heen. 'Winter is coming' is iets wat we allemaal veelvuldig roepen in onderwijsland. Wat dat betreft is een vergelijking met het Sinterklaasjournaal misschien op zijn plaats: we maken ons allemaal zorgen maar uiteindelijk komt het altijd goed. Zelfs als de pakjesboot is gezonken. Al is het natuurlijk wel fijn als mensen dan net zo'n vooruitziende blik hebben als Sinterklaas en een jaar van tevoren al een nieuwe stoomboot laten bouwen.
Johan
03
February
2023
'... zij die zeer charmant en onder het mom van verbinden en liefdadigheid toch vooral uit zijn op aandacht en status. Lichtelijk narcistisch en vol van zichzelf.' Volgens mij heeft u zichzelf hiermee heel adequaat neergezet.