Eindhoven,
07
februari
2023
|
16:10
Europe/Amsterdam

Nagihan en Aleyna zamelen in voor slachtoffers aardbeving

Bij zware aardbevingen in Turkije en Syrië zijn al minstens 5.000 mensen om het leven gekomen. Op tal van plaatsen zijn inzamelacties begonnen voor de slachtoffers. Ook bij Fontys, waar bij de opleiding ICT in respectievelijk Tilburg en Eindhoven Nagihan en Aleyna hulpgoederen en geld inzamelen. 

Update woensdag 8 februari

Sinds de publicatie van onderstaand artikel zijn gisteren nog meer medewerkers binnen Fontys aan de slag gegaan voor de slachtoffers van de aardbevingen. Het gaat om Sibel Polat, Mohammed Tahtali en Erdinç Saçan.  

Sibel Polat familieleden onder de slachtoffers. “Gelukkig zijn er bij de eerste graads familieleden geen overledenen, maar ze leven tijdelijk in opvangcentra. Deze zijn nog niet voldoende ingericht om alle slachtoffers te voorzien van hulp” Zij heeft nu een actie opgezet onder directe collega's. Dit is vervolgens na een paar gesprekken breder opgepakt samen met andere collega’s.

Collega’s en anderen kunnen tot 17 februari 2023 geld doneren via deze: LINK. Het totale bedrag zal dan uiteindelijk overgemaakt worden naar Kizilay (Turkse Rode Kruis). “Het bedrag maakt niet zoveel uit, alle beetjes helpen!”

Wie geld of goederen wil doneren kan contact opnemen met een van genoemde Fontysmedewerkers: s.polat@fontys.nl, m.tahtali@fontys.nl, N.caglak@fontys.nl en A.Kartal@fontys.nl.
 

Het is de zwaarste aardbeving sinds decennia in de grensstreek van Turkije en Syrië en de vrees is dat het dodental op kan lopen tot meer dan 20.000, omdat nog heel veel mensen worden vermist. 

Turkse en Syrische hogeronderwijsinstellingen in de getroffen provincies hebben hun onderwijsactiviteiten tijdelijk geschrapt en leggen zich toe op het inzamelen van hulpgoederen als voedsel, medicijnen en lakens en het trainen van vrijwilligers. Ook doneren studenten bloed voor transfusies, meldt University World News.

Studenten in Nederland
Er is veel internationale steun toegezegd door universiteiten en studentenverenigingen. Zo gaat de Turkse studentenvereniging SV Anatolia uit Amsterdam bijvoorbeeld geld inzamelen. “Iedereen is ermee bezig,” vertelt voorzitter Safa Yilmaz aan Het Parool. “Het leeft, mensen appen elkaar: is jouw familie oké? Ook een paar van onze bestuursleden hebben familie in het gebied.”

Inzamelacties bij Fontys
Bij Fontys is Nagihan Caglak een inzamelactie begonnen. De medewerkster van Fontys ICT in Tilburg gooide een oproep in de groepschat van haar collega's om hulpgoederen en/of geld te doneren voor de slachtoffers van de aardbeving.

NagihanZelf heeft Nagihan gelukkig geen familieleden onder de slachtoffers. “Maar mijn schoonvader is nog niet zo lang geleden naar die regio verhuisd. Gelukkig is hem niets overkomen, al woont hij vlakbij Hatay dat zwaar is getroffen door de aardbeving.”

Zij heeft nu een actie opgezet onder directe collega's. Kleinschalig, omdat zij niet weet of ze wel iets groters op mag zetten binnen Fontys. "Maar daar is al veel op gereageerd, ik ben daar best geëmotioneerd van”, stelt Nagihan. 

“Ik zamel spullen in die daar hard nodig zijn - dekens, babyvoeding, winterkleding voor kinderen, luiers en babyflessen - en breng die dan donderdag naar een inzamelpunt van mensen die ik goed ken en die een particulier initiatief zijn begonnen. Zij laden alles in een vrachtwagen die dan die dag nog vertrekt naar het rampgebied.”

Rampenbestrijding
Nagihans collega bij Fontys ICT Eindhoven, Aleyna Kartal, is een soortgelijke actie begonnen. Zij roept ook mensen op spullen of geld te doneren. “Dat gaat dan naar betrouwbare bronnen. We hebben al een vrachtwagen geregeld. Sterker nog: er is er gisteren en vandaag al één vertrokken. Dat is gebeurd in goed overleg met AFAD, de rampenbestrijdingsdienst in Turkije.”

In samenwerking met AFAD moeten de spullen terechtkomen bij de slachtoffers in het getroffen gebied. “Dan moet je inderdaad denken aan dekens, oud of vrijwel nieuw, beddengoed, babykleding en -voedsel, tenten, hygiënesetjes, en winterkleding voor zowel mannen als vrouwen als kinderen. Al die spullen zijn meer dan welkom.”

En niemand hoeft er de deur voor uit. Wie spullen heeft, kan dat melden en in dozen of tassen klaarzetten. Aleyna zorgt dan dat er iemand langskomt om het aan huis op te halen. “En wij gaan dan, daar zijn we al druk mee bezig, al die spullen sorteren en ervoor zorgen dat ze op transport naar Turkije gaan.”
Een andere mogelijkheid, zo zegt Aleyna, is om via een Tikkie te doneren aan de hulpactie die IHH Nederland heeft opgezet. [Jan Ligthart]

Reacties 1 - 20 (43)
Bedankt voor uw bericht.
wil
28
February
2023
Hoi,
wij hebben als bedrijf ook goederen als kleding, slaapzakken, baby spullen ingezameld.
Kunnen we dat bij jullie afgeven of heb je een adres waar dat kan?
Erna Teeuwen
21
February
2023
Hallo,
Ik heb veel warme vesten, twee winterjassen, mutsen schoenen, laarzen en eventueel nog beddengoed. Alles is netjes gewassen en niks is kapot. Ook nog een tasje met schone knuffeltjes.
Kunnen jullie daar iets mee ?
Vera op den Brouw-Sprakel
19
February
2023
Hallo

Ik heb dekbedden in Eindhoven. Waar kan ik die doneren/wegbrengen.
Rense
19
February
2023
Beste Nagihan en Aleyna,

Hebben jullie nog de behoefte aan een heel aantal kussens en aardewerk?

Ik hoor graag van jullie!
F. Sadiekkhan
18
February
2023
Beste Nagihan en Aleyna,
Ik heb dekbed, dekentjes, kussens, slaapzak, jassen, diverse kleding, schoenen en nog overige bruikbare goederen. Kunnen jullie ze ophalen in Woensel XL Eindhoven.
Graag hoor ik van jullie de datum en tijd.
groeten F. Sadiekkhan
Ria
18
February
2023
Ik heb slaapzakken, kleding, schoenen, jassen. Waar in de buurt van Utrecht kan ik het brengen?
Groetjes Ria
Grootswagers
16
February
2023
Goedemorgen,
Ik heb slaapzakken dekens en kussens, winterkleding,
Groet Gerda
Annemiek Koolen
15
February
2023
Ik heb eigen gebreide wollen sokken liggen die ik graag wil geven voor hulp aan aardbeving
Ik zou ze naar jully op kunnen sturen
Ik woon in Sint Oedenrode
peter vd boomen
15
February
2023
Waar kan men spullen / kleding inleveren in eindhoven en bij wie kan je aangeven om spullen / kleding op te laten halen. eventueel een adres o f telefoonnr

Groet Peter&Jolanda
Y
15
February
2023
Ik heb o.a. warme kleding, een warme slaapzak, oranje hesjes en medicijnen; Waar kan ik die inleveren bij mij in de buurt? Postcode 3074 hd
Bas Voorhoeve
15
February
2023
Ik heb o.a. warme kleding, een warme slaapzak, oranje hesjes en medicijnen; Waar kan ik die inleveren bij mij in de buurt? Postcode 1052 EC
Ina Verhoef
15
February
2023
Goedemorgen, Ik heb dekens, kussens, babykleding over. Waar kan ik dat inleveren bij mij in de buurt.postcode 8281. Ik hoor graag van u. Mt vr gr Ina Verhoef
Mohamed
14
February
2023
Ik heb nog zakken met nieuwe + gebruikte kleding en schoenen voor kinderen en volwassenen.
Waar kan ik dat komen brengen?
Ik woon in Amsterdam zuid oost. Heb je een telefoonnummer waar naar ik kan bellen?
Malika
14
February
2023
Ik heb nog zakken met nieuwe + gebruikte kleding en schoenen voor kinderen en volwassenen.
Waar kan ik dat komen brengen?
Ik woon in Tilburg.
Tabita
13
February
2023
Mooi dat jullie deze acties zijn gestart.
Hebben jullie in Tilburg nog behoefte aan goederen (winterkleding, dekens) ?
Ik heb ook veel schrijfblokken, is daar ook behoefte aan ?
anne-marie
12
February
2023
Hi ik woon in Alkmaar en heb 6 grote tassen vol met kleding. Waar kan het naar toe?
Sana
11
February
2023
Hoi ik Ben Sana ik heb ook heelveel spullen ingezamelt Voor De aardbeving ramp Turkey/Syria.
Wnr Kom je ophalen? In zit in volendam
Tonnie asveld
11
February
2023
Ik heb nog goede warme kleding zoals dassen jassen rokken vesten broeken e.d
Kelly
11
February
2023
Kleding ,jassen verschillende kleding en baby kleding.
C.Alting
11
February
2023
Wij zouden een nieuwe pannenset willen geven als daar behoefte aan is. Wij hebben al een financiele
donatie gedaan aan giro 555.
Wij horen graag van u.
Met vriendelijke groet,
Kees Alting.