Eindhoven,
23
november
2020
|
13:13
Europe/Amsterdam

Naar de gallemiezen

Een groep studenten uit Groningen heeft een spandoek aan de gevel van hun studentenhuis gehangen. ‘Eet geen vlees, anders is de wereld er geweest’. En de vier studenten zeggen in de lokale krant dat hun motto is: ‘meedoen aan protest maar toch niet té activistisch zijn’.

Ik vind dit grappig om twee redenen. Het motto natuurlijk. Je had ook kunnen zeggen: ‘we willen wel iets doen, maar eigenlijk niet te veel’. Wat ik weer typisch studentikoos vind.

En het andere grappige: het contrast tussen waar studenten nu mee bezig zijn en waar ik mee bezig was in die tijd. De studententijd is in mijn ogen een periode om te lui te zijn, ongezond te leven en eigenlijk alles te doen dat God verboden heeft. Omdat je er als student mee wegkomt. En omdat het bij die levensfase hoort.

Maar strijden voor ‘het goede’ en dus ook dure vleesvervangers kopen, dat stond denk ik als állerlaatste op mijn lijstje toen. Volwassen en verstandige beslissingen maken, hoorde sowieso niet bij die tijd, vond ik. En daarbij: ik leefde vooral op Unox-knakworstjes, dus strijden voor een vleesloos bestaan had mijn dood kunnen worden.

Disclaimer: ik houd ontzettend van dieren, als student al, voordat daar iemand over begint. Ik ben al jaren degene die van de daken schreeuwt: zodra vleesvervangers gaan smaken als echt vlees en niet als vage stroperige tofu, stap ik meteen voor de volle 100 procent over.

Ik vind het zowel grappig als mooi dat deze studenten bezig zijn met het welzijn van dieren, met het milieu en met de toekomst. Want ik was de meest egoïstische, egocentrische student die er was. Vooral bezig met mijn eigen portemonnee en totaal niet met de wereld om mij heen.

Stoken deden we ook, want stel je voor dat we het een beetje koud zouden krijgen! Maar ook het raam openhouden voor frisse lucht, want dat het opwarmen van je huis (voor niks) meewerkt aan de opwarming van de aarde, dat was echt niet ons probleem. Lang douchen en eten in plastic verpakkingen kopen. Zonder er überhaupt bij na te denken.

Jammer dat ik in mijn studententijd niet was zoals de studenten van nu, dan was de wereld misschien wat minder naar de gallemiezen geweest.

Jacky Eickes is afgestudeerd aan Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Zij is redacteur van Bron en schrijft daarnaast ook elders al dan niet digitale kolommen vol.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.