COLUMN Rens van der Vorst,
11
december
2020
|
09:26
Europe/Amsterdam

Moddereter

Een kennis, jong, sportief met jonge kinderen was opgegeven. Een drama. En toch was mijn eerste gedachte: ‘Opgegeven? Voor een quiz?’

Begrijp me niet verkeerd, ik vond het verschrikkelijk, maar iets in mijn hoofd deed daar niet aan mee. Ik heb dat geaccepteerd. Mijn vrije wil is beperkt. Ik kan iets niet willen denken, maar ik kan iets niet niet denken. Wat ik ook probeer. Woordspelingen, ze zijn er altijd.

Als de pizza bezorgd is, dan denk ik: waarover? Of er wel genoeg salami op zit? Als het beroep website moderator valt, overspoelen mij visioenen uit de tochtige krochten van het internet. Plaatsen waar zand en water in diepe borden worden gemixt en mensen zich vergapen aan de moddereter.

Valt ergens het woord controller, dan denk ik aan een beroepsgroep die gespecialiseerd is in de massage van een heel specifiek lichaamsdeel. De kont-roller. Concern kont-roller van Fontys moet een enorme verantwoordelijkheid zijn.

Al die konten, nog meer billen.

Woordspelingen. Ik heb geleerd om ze te onderdrukken, zeker als ze flauw of ongepast zijn. Meestal lukt dat. Maar straks heb je kunstmatige intelligentie die gedachten kan lezen. Er is nu al een versie die 250 verschillende woorden herkent. Als dat zo doorgaat, en computers straks feilloos mijn gedachten registreren, dan blijft er, ben ik bang, heel weinig van mij over.

Gelukkig is het bewijs dat computers ooit écht gedachten zullen kunnen lezen nog niet erg overtuigend. Het is nog verre van evidence based.

Een papieren tijger daarentegen, is wél een evidencebeest.

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'.

Reacties 1 - 3 (3)
Bedankt voor uw bericht.
Josine
14
December
2020
Heerlijke humor en mijn vader zei altijd: de wereld hangt van misverstanden aan elkaar. Een paar verkeerde klemtónen en iedereen zit (thuis) te schuddebuiken achter z'n of haar computer . . mag ik Wim Kan nog eens noemen?
Bert van der Moer
12
December
2020
Herkenbaar. Een talent in woorden interpreteren en er meerdere betekenissen aan geven is een gave, die tekst humoristisch kan maken. Wim Daniels is ook zo'n ster in het spelen met woorden, zodanig dat grappige geheimen blootgelegd worden. Ook ikzelf, als aspie, heb er schik in.
J.
11
December
2020
Je bent niet de enige.