Eindhoven,
30
oktober
2019
|
09:50
Europe/Amsterdam

Minors als koplopers

Na een volle week op de Dutch Design Week kan ik niet anders dan concluderen dat alles design is. De stoelen waarop we zitten (mijn favoriete expo op DDW was de Chairwave), de manier waarop we onze tijd indelen (complimenten voor de Fontys expo No More Sleep) of de auto’s waarin we rijden (mijn kids vonden de auto's van de toekomst van Renault echt vet).

Alles is design. De openingsscene van VPRO’s eerbetoon aan de Dutch Design Week, de Toekomstbouwers, begon precies met die stellingname: alles is design. We zaten vorige week met de popcorn helemaal klaar voor deze eerste aflevering van De Toekomstbouwers want “ons” project, het Moral Lab, was onderdeel van het programma.

In de categorie ‘cool’ scoort dat natuurlijk een ‘supercool’! En zeker als je zelf een volle week onderdeel bent geweest van DDW, dan voel je het in al je botten en in al je vezels: alles is design.

We ontwerpen niet alleen producten, we ontwerpen ook politieke systemen, we ontwerpen duurzame concepten, we ontwerpen nieuwe manieren van wonen, leven en vervoeren, we ontwerpen onze ontspanning en ons geluk. Alles is design.

Onze studenten zijn nog niet altijd doordrongen van het ‘Alles is design’-concept. Niet iedere Fontys-student wordt als ontwerper, in wat voor vorm dan ook, opgeleid. We leren ze analyseren en plannen schrijven, waarbij voor sommigen het format net een invuloefening is. Maar vorm geven aan de toekomst, de wereld van morgen ontwerpen, dat is er niet altijd bij.

Wat dat betreft mogen we goed kijken naar wat in sommige Fontys minors gebeurt, want daar zitten een boel pareltjes tussen. Zo leren we daar studenten slimme steden (minor Smart Cities), een leeftijdsvriendelijke samenleving (minor Age-friendly Service Design) of onze digitale wereld (minor Digital Experience Design) ontwerpen.

Vaak zijn minors koplopers in educatieve inhoudelijke ontwikkelingen en vindt de inhoud van de minor later haar weerslag in het reguliere curriculum. Ik hoop dat dit voor deze en alle andere ontwerpgerichte minors zeker het geval is.

Wat mij betreft ontwerpen we ons onderwijs zo dat iedere student zich een ontwerper voelt wanneer hij afstudeert. Een hogeschool vol ontwerpers, klaar voor het vormgeven van de toekomst.

Eveline van Zeeland neemt graag Fontys-gedrag onder de loep. Daarnaast is zij Associate Lector Smart Marketing & Strategie bij FHMM en auteur van Basisboek Neuromarketing.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.