Tilburg,
26
september
2019
|
18:03
Europe/Amsterdam

Minister van Onderwijs wil een ‘eerlijke’ stagevergoeding

Mbo-studenten krijgen minder stagevergoeding dan hbo'ers. Dat moet anders volgens minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs. Ze doet een oproep aan werkgevers om stagiaires gelijk te betalen. Hoe kijken studenten op campus Stappegoor in Tilburg hiernaar?

“Ik vind het oneerlijk. Wij doen net zo veel werk en we lopen even lang stage”, zegt Selina. Zij studeert Audio Visueel-specialist op het ROC in Tilburg en weet de minister dus aan haar zijde.

Dezelfde rechten
Student Lucas (SPECO).Ook hbo-studenten bij Fontys in Tilburg vinden het bestaande 'gat' in de stagevergoedingen vreemd. Max, student ICT, denkt dat stagevergoedingen overal hetzelfde moeten zijn. “Tijdens een stage heb je een andere taak dan een vaste werknemer. Je ontvangt een kleine vergoeding omdat je leert terwijl je werkt. Dat je als afgestudeerde hbo’er meer geld verdient, betekent niet dat dit patroon al zichtbaar moet worden in een stagevergoeding.”

Lucas, student Sporteconomie (SPECO), was zelf ooit mbo’er. “Ik vind dat er geen verschil moet zijn. Iedereen moet dezelfde rechten krijgen, ongeacht je opleiding.”

Rijksoverheid
Niet alleen commerciële werkgevers, maar ook de Rijksoverheid hanteert momenteel nog verschillen in vergoedingen tussen mbo en hbo. Als je bijvoorbeeld stage wilt lopen op het ministerie van Van Engelshoven, krijg je dus een hogere beloning als hbo’er. Blijkbaar zit het verschil tussen mbo en hbo diepgeworteld. Dat laatste geldt overigens ook op andere terreinen dan de stagevergoeding. Bij bedrijven als Spotify of Apple krijg je alleen een studentenkorting als hbo'er (of hoger) en niet als mbo'er. [Kasper Wienk]