Eindhoven,
06
maart
2023
|
09:25
Europe/Amsterdam

Minister: 'Intimidatie van diversiteitsmedewerkers is volstrekt onacceptabel'

Diversiteitsmedewerkers van hogescholen en universiteiten bedreigen of intimideren? “Volstrekt onacceptabel”, antwoordt onderwijsminister Dijkgraaf op Kamervragen. Hij komt nog dit jaar met een nieuwe aanpak.

Universiteiten nemen diversiteitsmedewerkers aan om van hun instelling een plek te maken waar discriminatie wordt tegengegaan en barrières worden weggenomen. Sommigen, waaronder ook Kamerleden, vinden dat deze medewerkers te verregaande veranderingen op de instelling nastreven en diskwalificeren hen met het label woke.

Die kritiek blijft niet alleen bij woorden. Uit een journalistiek onderzoek van meerdere hogeronderwijsmedia, waaronder Bron, kwam vorig jaar naar voren dat deze medewerkers online en offline worden uitgescholden, bedreigd en geïntimideerd. Ook werden hun persoonsgegevens online verspreid zonder toestemming. Omdat hun namen op straat lagen werden zelfs familieleden het doelwit van intimidatie. 
Overigens is dit bij medewerkers van Fontys voor zover bekend nog niet gebeurd.

Verontrustend
D66 stelde er Kamervragen over. Minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf verdiepte zich daarom in het journalistieke onderzoek en antwoordde vrijdag dat de beschrijvingen verontrustend en “volstrekt onacceptabel” zijn.

Daarom kondigt hij een nieuwe kabinetsaanpak aan tegen “online intimidatie, racisme en hate speech” die nog dit jaar gepresenteerd zal worden. Hoe die er concreet uit moet gaan zien deed hij nog niet uit de doeken. 

Verder gaat hij in gesprek met diversiteitsmedewerkers over sociale veiligheid en wees hij nog maar eens op het meldpunt WetenschapVeilig, dat in november is opgericht. Ook medewerkers die zich niet met onderzoek bezighouden worden daar ondersteund en geadviseerd, benadrukte hij. [HOP]

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Henk Verhoeven
07
March
2023
Uiteraard is intimidatie van medewerkers van hogescholen of universiteiten, volstrekt onacceptabel. En ik ben blij dat Fontys hiervan gevrijwaard is gebleven. Pittige discussie mag wel. En dat is soms hard nodig. Diversiteitsmedewerkers behoren politiek en ideologisch een neutrale positie in te nemen, het beleid van de instelling uit te voeren. Helaas is dat niet altijd het geval, en wordt met de aanstelling van diversiteitsmedewerkers toch vaak een zeer specifieke politieke ideologie binnengehaald, die zeker niet door de meerderheid van de medewerkers gedragen wordt. Het meest prangende voorbeeld daarvan is de TU/e, waar een diversiteitsofficer op het bizarre idee kwam het eerste halve jaar dat een vacature voor hoogleraar of universitair hoofddocent open stond, alleen de sollicitaties van vrouwen in behandeling te nemen. Dit is plat seksisme, absoluut onverantwoord. Realiseer je dat seksisme – net zoals racisme - in essentie neerkomt op het individu niet zien als een individu, maar als een lid van een abstracte categorie, mannen in dit geval, waarbij alle zonden uit het verleden geprojecteerd worden op de hedendaagse leden van die groep. Ik hoop dat Fontys hier een meer nuchtere koers in vaart en diversiteitsmedewerkers het werk laat doen dat echt nodig is.

Wil je hier meer over weten? Dan kan ik je mijn YouTube vlog aanbevelen: “Henk Verhoeven on evolutionary Psychology” aflevering 7.