Eindhoven,
05
april
2019
|
11:26
Europe/Amsterdam

Minigolf of kunst?

Opvallende verkeerspilot bij Hogeschool voor de Kunsten

Pal voor de deur van Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg ligt momenteel een ‘midgetgolfbaan’. Althans, dat is de bijnaam voor de verkeerspilot die de gemeente op de drukke Schouwburgring inrichtte. De groene blokken en bankjes zorgen bij de FHK-bewoners voor gemengde reacties. “Mooi is het niet. Maar dat geldt voor de hele straat.”

De test dient om de Schouwburgring veiliger te maken. Op dit deel van de Tilburgse Cityring wordt vaak te hard gereden en steken voetgangers en fietsers op willekeurige plekken over. De proefopstelling ‒ die blijft staan tot begin juli ‒ moet dat in betere banen leiden. Met behulp van camera’s wordt gekeken of die opzet lukt.

Stoplichten
Object op de midgetgolfbaanHet raam van de grote FHK-kantine biedt mooi zicht op de ‘minigolf’. “Anderhalf jaar terug was hier nog een dodelijk ongeluk”, vertelt Agnes, inmiddels alumnus aan het Conservatorium. “Als zo’n ludieke proef ertoe leidt dat automobilisten vaart minderen, prima.” Over het forse prijskaartje van het project (geschat op ruim 148.000 euro) valt ze niet echt.

Dat doet wel zangstudente Eva: “Zet gewoon stoplichten neer. Dat is goedkoper en overzichtelijker. Ik denk dat deze objecten de Schouwburgring nóg chaotischer maken.”

Pianodocent Simon van ’t Hoff overlegt met een collega, in het zicht van enkele groene ‘eilandjes’. “Mooi vind ik het allerminst. Wat mij betreft kan het snel weer weg”, lacht hij. “Samen met een paar omliggende gebouwen zoals de Schouwburgpromenade.”

Toch heeft Van ’t Hoff ook opbouwende kritiek, waar het gaat om de wens van de gemeente om de ring in een moeite door wat groener te maken. “Mocht deze opstelling definitief worden, kies dan niet voor kunstgras en verf, maar voor echt groen.”

1 april
Midgetgolf-fotoshopOok buiten Fontys houdt de pilot de gemoederen bezig. Raadslid Hans Smolders (Lijst Smolders Tilburg) noemde de opstelling “meuk” en Facebookers valt het op dat de ‘duurzame’ groene verf op het asfalt nu al afbladdert.
In een reactie benadrukt verkeerswethouder Mario Jacobs het pluspunt van de pilot: dat je op deze manier verkeersproeven kunt doen ‘zonder meteen onomkeerbare infrastructurele maatregelen te nemen’. Volgens Brabants Dagblad zei de wethouder daar meteen bij dat de uitvoering “achteraf gezien misschien mooier had gekund”.

Andere Tilburgers zien meer het ludieke van de proef. Dat zette hen volop aan het fotoshoppen en leidde bijvoorbeeld tot deze 1 aprilgrap.

Chill kunstproject
​Docent Dramaturgie Jeroen van Wijhe ziet niet direct een midgetgolfbaan in het geheel. Maar dat het hectisch en gevaarlijk kan zijn, is voor hem zonneklaar. “Als slachtoffer van een bijna-aanrijding spreek ik uit ervaring. Wat mij betreft zijn maatregelen zeer welkom.” 

Groene vlakken op de wegRenske en Babeth, die allebei de opleiding volgen tot docent Beeldende Vorming, kijken weer met een ander oog. “O, is het bedoeld voor het verkeer?”, zegt laatstgenoemde. “Ik dacht meer aan een kunstproject van onze opleiding. Waarbij ik me bovendien afvroeg of de gemeente zo’n grote installatie midden op straat wel goed zou vinden.”

Eenmaal bijgepraat blijven ze er evengoed naar kijken met een kunstzinnig oog. Renske: “Eigenlijk vind ik het er wel mooi uitzien, vrolijk en chill. Het is in elk geval anders dan anders.” [Frank van den Nieuwenhuijzen]

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Maartje Kunen
08
April
2019
Interessant experiment! Graag kom ik in contact met de onderzoekers en/of initiatiefnemers. Ik ben al een poosje op zoek naar voorbeelden van experimenten in de openbare ruimte. Ik zou graag meer willen weten over de onderzoeksopzet. Bijvoorbeeld het volgen met camera's hoe is dit geregeld en hoe werkt dit? Dit in het kader van experimenten in de openbare ruimte die we zelf doen om mensen in beweging te krijgen. Kan iemand me helpen aan de juiste contactpersonen? Dankjewel!
Maartje Kunen, docent en onderzoeker Fontys Sporthogeschool Eindhoven
Redactie Bron
08
April
2019
Dit is een initiatief van de gemeente Tilburg. Je zou daar kunnen navragen wie de projectleider is.