Eindhoven,
09
december
2021
|
15:11
Europe/Amsterdam

Minder CO2 met thuiswerken? En wat kun je zelf doen?

Door het thuiswerken maakt Fontys minder reiskilometers en dat scheelt flink in de CO2-uitstoot. Alleen: daardoor wordt wél thuis meer gestookt. En dát kan wel wat zuiniger. 

Het was geen eigen keus dat Fontysdocenten en -medewerkers vanaf voorjaar 2020 flinke perioden gingen thuiswerken. Maar inmiddels zien velen er ook de voordelen van en willen blijvend minder naar de campus afreizen. Bovendien: het is toch goed voor het milieu?

Dienst Huisvesting en Facilitaire Zaken berekende dat de Fontysgemeenschap in 2020 door het thuiswerken  minder reiskilometers maakte en daardoor 70 procent CO2-uitstoot veroorzaakte dan in 2019.

Lees eerst hoe Jorijn van Hoof, Fons Claessen en Myrthe Velter thuis besparen op energie (klik op pijltje naar rechts). Tekst gaat onder dit caroussel verder.

Extra stookkosten
Maar dat al die thuiswerkers vervolgens extra stookkosten maken, is in de cijfers van Fontys niet meegerekend. Fons Claessen, projectmanager expertisecentrum Circulaire Transitie, denkt dat het huidige energieverbruik thuis, de CO2-winst van de niet gemaakte kilometers wel drukt.

“Collectief is altijd zuiniger dan individueel”, is volgens Claessen een van de uitgangspunten bij duurzame maatregelen. “Je kunt bijvoorbeeld beter met z’n allen ‘s avonds naar het café gaan, dan allemaal thuis voor je tv gaan zitten.”

Dat geldt ook voor kantoren. “Als je met vijfduizend mensen in een efficiënt verwarmd kantoor met slimme systemen zit, is dat energiezuiniger dan wanneer al die mensen hun eigen huis moeten warm stoken.” Bovendien: als het reizen óók milieuvriendelijker zou gebeuren - met de fiets, trein of elektrische auto - valt het voordeel nog meer weg.

Geen goed businessmodel
Ook als meer thuiswerken betekent dat er minder kantoren gebouwd hoeven worden, denkt Claessen dat de opbrengst niet voldoende is. En dan speelt bij het onderwijs ook: de gebouwen zullen tóch verwarmd worden vanwege het onderwijs dat er wordt gegeven.

Myrthe Velter, docent-onderzoeker bij het lectoraat Ciruculaire Transitie, denkt net als Cleassen dat thuiswerken niet per se bijdraagt aan vermindering van CO2-uitstoot. “Voor het lectoraat doe ik onderzoek naar businessmodellen voor circulaire producten. Als je thuiswerken als product ziet, betwijfel ik of het op dit moment een goed businessmodel is."

Beiden benadrukken dat berekeningen ingewikkeld zijn en afhankelijk van veel factoren. Daarbij heeft thuiswerken om tal van andere rAgnes Ottenedenen wel voordelen, zoals minder stress en een hogere productiviteit. 

Complexe materie
Agnes Otten, adviseur Duurzaamheid bij Fontys, vindt net als Claessen en Velter dat berekeningen lastig te maken zijn. "Veel mensen die thuis werken, hebben al bijvoorbeeld kinderen thuis, waardoor het huis toch al verwarmd wordt."

Ander voorbeeld van winst door minder autorijden: minder files en minder uitstoot van fijnstof. "Het laatste dat we willen is dat mensen weer massaal in hun auto gaan stappen."

Daarbij zijn er ook bij mensen thuis allerlei duurzame ontwikkelingen. Zoals de installatie van waterpompen en zonnepanelen. "En stel je nu eens voor dat je thuiswerkers daarbij extra zou subsidiëren", noemt ze als idee voor de toekomst.

Maar tot het zover is dat iedereen warmtepompen en zonnepanelen heeft en volledig CO2-neutraal reist is het in ieder geval van belang thuis maatregelen te treffen om energiezuiniger te leven, al is het maar om de gasrekening in bedwang te houden, al dan niet met een elektrische deken of warme pantoffels. [Petra Merkx]

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Martin Hummelink
11
December
2021
Minder CO2 en vooral minder reiskilometers? Wat willen ze dan weer in Den Haag over ALWEER dat oeverloze gezeur over rekening- rijden..?
Freddy Hurkmans
10
December
2021
Best wel een open deur eigenlijk. Waar ik vooral op wil reageren: "Daarbij heeft thuiswerken om tal van andere redenen wel voordelen, zoals minder stress en een hogere productiviteit."

Dat geldt zeker niet voor iedereen zo. Heb je een huis met een fijn kantoor waar je je kunt terugtrekken (of op een andere manier een rustige thuissituatie), dan zal dit voor veel mensen zeker gelden. Maar er zijn genoeg collega's die juist extra stress ervaren als ze thuis moeten werken. Dus let aub op met heel stellig effecten op een grote groep projecteren.